Investerares grupptalan mot Facebook kastas ut

Facebook stämdes i våras av en investerargrupp som hävdade sig ha blivit förledda av sociala mediekoncernen under dataskandalen med Cambridge Analytica i centrum. På torsdagen beslöt en domstol i Kalifornien att kasta ut ärendet, rapporterar Reuters.
Investerares grupptalan mot Facebook kastas ut - zuckerberg-facebook-700_binary_6951117.jpg

Investerarnas grupptalan mot Facebook gjorde gällande att Facebook inte informerat om vilka konsekvenser som skulle vänta bolaget. Både vd Mark Zuckerberg, finanschef David Wehner och verksamhetschefen Sheryl Sandberg anklagades för att ha ljugit.

Domaren i målet menade dock att stämningen inte var tillräckligt övertygande gällande de anklagelser som riktades mot att bolagsledningen medvetet ska ha farit med osanning.

Rapporterna om Cambridge Analytica-härvan fick Facebooks aktiekurs att falla med 18 procent på två veckor i mars 2018 när medier rapporterade att Facebook fortsatt tillät tredjepartsaktörer att få tillgång till användardata.

I juli 2018 föll kursen återigen med nära 20 procent efter att bolaget i sin delårsrapport redovisat att användartillväxten saktade in och att omsättningen föll. Investerarnas stämningsansökan gjorde gällande att Facebook-ledningen gjort ett flertal uttalanden i strid med den utvecklingen och att dataskandalen inte gick att sätta i samband med användartillväxtfrågan.

Investerarnas argument för att så varit fallet var dock inte tillräckligt specifika gällande att detaljera och bevisa att Facebooks ledning varit införstådd med utvecklingen och de facto ljugit.

“De talande kan förbättra sina anklagelser genom att mer specifikt peka på fakta gällande när och varför uttalanden av de svarande parterna varit falska”, skrev domaren.

Separat från stämningen från investerare står Facebook inför stämningar från användare vars data missbrukats. Facebook har också förlikat med USA:s federala handelskommission, FTC, och betalat rekordhöga böter på 5 miljarder dollar.

Det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica kontrakterades för desinformativ propagandaspridning via sociala medier av bland annat Trumpkampanjen och brexitlägret inför valrörelserna.

Över 80 miljoner användares data såldes till det Cambridge Analytica, vars metod gick ut på att överskölja politiskt osäkra sociala media-användares flöden med propaganda från falska konton och därigenom resultera i röster på bolagets kunders kampanjer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.