Investor stärker kassan – redo för köp

Pengarna har strömmat in i Wallenbergsfärens maktbolag Investors kassa. Därför kan investmentbolaget höja aktieutdelningen återigen.

– Vi hade ett mycket starkt kassaflöde under 2019, säger Investors vd Johan Forssell på en pressträff i samband med att bokslutet presenterades.

Högre utdelningar från ägarbolagen och försäljningar av bolag, bland annat vårdbolaget Aleris, vida översteg de gjorda investeringarna, framför allt 4,3 miljarder kronor i fler ABB-aktier och utdelningen till de egna aktieägarna. Den välfyllda kassan gör att Johan Forssell ser möjligheter att köpa fler företag i den lugnare konjunkturen. Och det finns också pengar att höja aktieutdelningen med en krona till 14 kronor per aktie.

Investor höjer utdelningenInvestmentbolaget Investor föreslår en utdelning om 14:00 kronor per aktie för 2019 (13:00). 

En del bedömare anar att fjärde kvartalet kan ha varit botten i den här konjunkturavmattningen. Men det vill Johan Forssell inte spekulera i:

– Har de rätt – halleluja, har de fel och marknaden går ner, så hoppas och tror jag att vi är förberedda för det, säger han.

Investors substansvärde, nettoförmögenheten, steg med sex procent under kvartalet till 485 miljarder kronor, eller 634 kronor per aktie, per den sista december.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här