IT-branschen tur och retur
För ett år sedan, i månadsskiftet februari-mars, kulminerade IT-euforin. Nu har kraschade dot com-bolag blivit vardagsmat och riskkapitalister, analytiker, medier och entreprenörer konfronteras med spådomar som framstår som hopplöst naiva.
Blir mer aptitliga
Nu ser vi åter bolag byta inriktning för att bli mer aptitliga i omvärldens ögon. Men nu är det mer traditionella verksamheter man vill visa upp. I förra veckan aviserade internetföretaget Spray Ventures att man lägger ned riskkapitalverksamheten och blir ett medie- och innehållsbolag som ska satsa på tjänster för interaktiv TV och mobilt internet. Det nya namnet blir Spray AB. Innehaven i e-handelsbolagen så som Mr Jet, Sumo och Yatack ska på sikt säljas.
»Det investeras för närvarande enorma pengar i infrastruktur vad gäller kabel, mobilnät och så vidare. Och någon bör vara med och fylla det med vettiga och bra tjänster. Vi ska renodla det vi tidigare har varit bäst på«, säger Fabian Månsson, en av Sprays chefer.
Lämnade H&M
Månsson hoppade av som VD för Hennes & Mauritz och gick till Spray Ventures för nästan ett år sedan, strax efter att IT-haussen på börsen hade nått sin kulmen. Han tycker inte att det är så stor skillnad att arbeta på Spray jämfört med H&M. »Men det är klart att ett bolag som är över 50 år gammalt med en väldigt solid finansiering får ju andra frågor att arbeta med. Den stora skillnaden är att vara beroende av de finansiella marknaderna.«
Ett annat bolag som är i färd med att byta inriktning är det skandalomsusade IT-företaget Safepay, som sysslar med e-handelstjänster. Det SBI-noterade företaget ska börja driva fastighetsrörelse i samband med att brittiska Anglo Scandinavian Investments kliver in som ny huvudägare. Safepays befintliga verksamhet är nedlagd och all personal har sagts upp. För Anglo Scandinavian Investments handlade det om ett billigt sätt att få en marknadsnotering.
För ett år sedan gick alltså trenden i andra riktningen. Gruvföretaget Svenska Koppar ömsade skinn till IT-riskkapitalbolaget Core Ventures. Och en rad fastighetsbolag ville surfa på IT-vågen för att därmed få upp värderingen. Columna gick ihop med IT-konsulten Drax och finansmannen Sven-Olof Johanssons Fastighetspartner breddade verksamheten till att omfatta IT. Realia ville av de IT-bolag som var hyresgäster få hyran betald i form av ägarandelar.
IT- image minusvärde
En faktor i sammanhanget är förstås att en IT-profil inte ger särskilt stora plusvärden i dag, då IT numera är ett självklart arbetsverktyg i alla verksamheter. Mot den bakgrunden är Sprays och Safepays strategibyten naturliga. Och de bolag som inte hann förverkliga sina IT-planer, som Fastighetspartner och Realia, kan nöjt återgå till sina ursprungliga affärsidéer.
Det förändrade klimatet har fått till följd att förtroendet mellan riskkapitalister och entreprenörer har fått sig en rejäl törn. Riskkapitalisterna har skruvat åt penningkranarna, och en rad internetföretag kämpar för sin överlevnad.
»Här finns en självklar risk att riskkapitalbolagen drar alla bolag över en kam, vilket gör att även sunda affärsidéer och bolag blir utan pengar. Det vore extremt tråkigt om pendeln svänger tillbaka, för nyföretagarandan har varit väldigt bra för Sverige som nation,« säger Fabian Månsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.