Itab lämnar omvänd vinstvarning

Butiksinredningsbolaget Itab Shop Concept förväntar sig rapportera väsentligt högre justerat ebitda-resultat för räkenskapsåret 2020 jämfört med den preliminära vägledningen från den 10 juli 2020.
Itab
Justerad ebitda för räkenskapsåret 2020 före omstruktureringskostnader och vissa poster avseende lagernedskrivning av engångskaraktär, förväntas uppgå till cirka 575 miljoner kronor, jämfört med prognosintervallet 380-420 miljoner kronor. Engångskostnaderna för samma period förväntas uppgå till cirka 200 miljoner kronor, varav cirka 75 miljoner kronor avser lagernedskrivning, jämfört med vägledningen om cirka 100 miljoner kronor.

”Resultatförbättringen förklaras av högre försäljning med bättre lönsamhet samt snabbare effekt av bolagets besparingsåtgärder än vad som tidigare förutsågs. Osäkerheten kring distribution och produktion på grund av den pågående pandemin har gjort det svårt att prognostisera med precision”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Utöver tidigare uppskattade engångsposter för omstrukturering har bolaget identifierat ett extraordinärt behov av att skriva ner lagervärdet med cirka 75 miljoner kronor, varav cirka 25 miljoner kronor är direkt kopplade till omstrukturering och ytterligare cirka 50 miljoner kronor är av engångskaraktär som främst är en effekt av den minskade omsättningen kopplat till historiskt trögrörliga lager samt inkuranser.

Definitiv rapport kommer den 9 februari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets