Jämnt i toppen

Tillväxten är god bland Sveriges affärsjurister. Nu tar de tre största återigen rejäla kliv framåt.

Sveriges 40 största affärsjuridiska byråer omsatte tillsammans cirka sex miljarder kronor under 2005. I genomsnitt ökade omsättningen med sju procent under året.
Flera byråer uppvisar en tillväxt som är betydligt högre än så. Som tidigare år är det framför allt bland de mindre byråerna som de riktiga snabbväxarna finns. Vid en sammanställning av utvecklingen sedan 2000 hamnar trion Amber, Abersten och Foyen i topp på tillväxtligan.

En klar skillnad jämfört med de senaste åren är dock att de tre största byråerna, Vinge, Mannheimer Swartling och Linklaters, nu åter uppvisar goda tillväxttal. Efter att ha pendlat kring nollstrecket stannade tillväxtsiffrorna på 11, 7 respektive 14 procent under fjolåret.

– Näringslivet är inne i en transaktionsintensiv fas, med många affärer. Vinge är ju inriktat på transaktionsjuridik och vi genererar över 50 procent av våra intäkter från företagstransaktioner just nu. Det innebär en mycket hög arbetsbelastning men också en hög intäkt per jurist, säger Vingechefen Bertil Hult.

Kampen om förstaplatsen mellan Vinge och Mannheimer är i år tätare än någonsin. Vinge kniper förstaplatsen i år men skillnaden är mindre än en miljon kronor. Den andra förändringen i toppen på listan är att Maqs passerar Delphi i slaget bland mellanbyråerna.

De positiva tongångarna hörs från merparten av affärsjuristerna just nu. Det är tydligt att affärerna har tagit fart och efterfrågan lagt sig på en stabilare nivå. Branschen rapporterar också ökade timpriser de senaste åren. 2001 låg snittpriset för merparten av byråerna på 1 600-2 000 kronor. Under 2005 hade det ökat till 2 000-2 400 kronor.

– Priset diskuteras givetvis alltid med klienten, och vi arbetar i en marknad med stenhård konkurrens, också på prissidan. Priset skall också ses tillsammans med andra faktorer som tillgänglighet, kvalitet i leveransen, problemlösningsförmåga och leveranskapacitet. Jag tror att det är få av de kvalificerade klienterna som väljer advokatbyrå primärt baserat på pris, säger Bertil Hult.

Samtidigt har klienterna börjat behandla utgifterna för affärsjuridik på samma sätt som för andra konsulttjänster. Det gör att kraven ökar och att det i större projekt är vanligt med regelrätta upphandlingar.

– Krav på tillgänglighet ökar konstant. Vi märker även att klienterna i större utsträckning begär att du lämnar ett tydligt och konkret råd. Det accepteras inte att du på klientens bekostnad gör långa utsvävningar om alternativ eller perifera risker, säger Tomas Rudenstam på Rydin Carlsten.

– Klienterna efterfrågar personlig tillgänglighet hos den person de vänt sig till, inte till yngre medarbetare på samma byrå. Flertalet klienter förväntar sig ett fortsatt engagemang i ärendet av den advokat de ursprungligen vänt sig till, säger Nils Sköld på Kilpatrick Stockton.

– Vi märker en trend mot en mer professionell upphandling av juristtjänster. Genomgående förväntar sig klienterna en bättre förståelse för den kommersiella affären, och därmed ett mer proaktivt engagemang från advokaten. Kvalitet tas som en självklarhet, säger Fredrik Ramberg på Ramberg advokater.

Det senaste året har advokatbyråerna varit en vanlig syn på tidningarnas platsannons-sidor. Men rekryteringstrenden har inte slagit igenom när man mäter konkreta tal. Jämfört med fjolårets undersökning har endast 37 stycken jurister tillkommit på de 50 största byråerna.

En förklaring kan vara att det finns en ökad intern rörlighet bland byråerna, där det blivit vanligt att advokater och jurister byter arbetsplats. Det finns också flera exempel på avhopp till mindre nystartade byråer och då hamnar dessa jurister utanför Konsultguidens mätning.
Konsolideringen i branschen fortsätter också. Rydin Carlsten köpte exempelvis Chambers tidigare i år och nu spekuleras det i en större fusion mellan två medelstora byråer. Målet skulle i så fall vara att på allvar utmana de tre största i branschen. Samtidigt finns det en vaksamhet mot storaffärer eftersom de inte alltid ger tänkt utdelning.

– Många samgåenden präglas av en strävan att “bara” bli stor utan att det finns några riktigt bra kommersiella eller organisatoriska tankar bakom samgåendet, säger Anders Jansson på Foyen.

PER AGERMAN
per.agerman@affarsvarlden.se
ISAAC PINEUS
isaac.pineus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.