JAPAN: När bankerna faller
Japans finansföretag riskerar att gå ur askan i elden, närJapans inhemska elände förvärras av Asienkrisen. I takt med attTokyobörsen sjunker minskar värdet på bankernas egnaaktieportföljer – och därmed de dolda tillgångarna ochmöjligheterna till reavinster.
Det är dessa bokvärden och vinster som japanska banker haranvänt för att överleva och klara förlusterna på sina mångadåliga lån. Bankerna har nämligen inte tagit förlusterna direkt,utan försökt klara sig med kreativ bokföring och genom attplocka fram sina dolda reserver.
Men om Nikkei-index ligger kvar på dagens låga nivåer runt15.000 eller sjunker ytterligare raderas reserverna för flera avJapans, och därmed världens, största banker.
Beräkningar, från Deutsche Morgan Grenfell i Tokyo, visar attflera storbanker och försäkringsbolag redan har blivit av medsina övervärden. Ligger kurserna kvar på den här nivån närbudgetåret slutar den sista mars 1998 blir krisen akut för fleraav bankerna.
Finansminister Hiroshi Mitsuzuka har upprepade gånger förklaratatt de tjugo största bankerna måste räddas och det till varjepris. Hur är mer oklart. Det politiska motståndet mot allaformer av statliga bidrag är starkt. Dessutom driver regeringeni Tokyo på en reformering av finansmarknaden, en Big Bang, sombland annat just innebär att bankerna skall klara sig på egnameriter.
Också de stora försäkringsbolagen sviktar under krisen. I vårastvingades det första av de större, Nissan Mutual Life, i konkursmed 42 miljarder yen i nödlidande lån till följd av sjunkandefastighetspriser och vikande börskurser.
Japanska banker och försäkringsbolag har nu i snart åtta årkunnat hålla krisen från dörren. Med höga räntemarginaler ochkreativ redovisning har de kunnat beta av förlusterna i lagomtakt. Men nu hotas den taktiken.
De ackumulerade förlusterna är gigantiska – uppemot motsvarande2.000 miljarder kronor eller ca 6 procent av BNP. Samtidigt ska,i enlighet med Big Bang, redovisningsreglerna från och med aprilnästa år anpassas till internationell standard. Då stoppas mångaav de kreativa inslagen i japanska bokslut.
Sätten att möta krisen varierar. De svaga bankerna går sammanoch försöker skapa allianser. Några av de stora har skaffat siginternationella samarbetspartners. Andra, de som har råd, tarsina förluster. Bank of Tokyo-Mitsubishi, värdens största bank,skrev i år bort 1.100 miljarder yen (ca 68 miljarder kronor) påett bräde. Åter andra tvingas sälja sina dåliga lån medunderliggande panter till internationella placerare. Ytterligareandra tvingas lägga ned och tas om hand av de större bankerna.Många av de över hundra småbankerna kommer att slukas när krisenrullar på.Den ekonomiska krisen slår också hårt mot de japanskabörsmäklarna.
I förra veckan tvingades en av 1980-talsvinnarna, Sanyo, attsöka skydd hos konkursdomaren med skulder på över 50 miljarderkronor. I branschen väntar en hård utslagning av de minsta, menkrisen slår hårt också mot de fyra stora: Yamaichi, Nikko, Daiwaoch jätten Nomura. Förutom att de flesta går med stora förlusterhar de alla haft påhälsning av polisen, som gripit höga chefer,vilka nu väntar åtal för illegala affärer med japanskabolagsgangsters. Inte minst detta har bidragit till attutländska mäklare som Merrill Lynch, Morgan Stanley och GoldmanSachs har tagit rejält med marknadsandelar och nu i oktober slogde fyra stora i fråga i volym i aktiehandeln på Tokyobörsen.
Bakom den synliga krisen syns också spåren av den kanskeviktigaste trenden i japanskt näringsliv – sönderfallet avkeiretsu. Japanska storföretag har sedan kriget kontrollerats avstyrts med ett intrikat nät av korsägande mellan banker,handelshus och industriföretag.
Nu tvingas banker och försäkringsbolag att använda sinaaktieinnehav för att täcka förluster. Korsägandet minskar snabbtoch med det försvinner en del traditionellt japansktnäringslivsbeteende.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.