Kepler och Pareto bland de positiva till Sandviks rapport

Flera analyshus har kommenterat Sandviks rapport som resulterade i en marknadsbesvikelse på tisdagen.
Sandviks VD Stefan Widing.
Sandviks VD Stefan Widing. Foto: Sandvik
En av de mer positivt lagda är Kepler Cheuvreux som säger att investeringscaset förblir oförändrat. Man påpekar att bolaget genomgår en positiv strukturomvandling och kommer att dra nytta av den starka konjunkturuppgången på slutkundsmarknaderna. Den starka gruvorderingången ger stöd för framtiden, enligt Kepler som upprepar köp.

Däremot sänks riktkursen till 270 kronor (285), eftersom man tvingats till att bli mer försiktiga kring prognoserna efter Q1-utfallet. Revideringen uppges vara i linje med det sämre än väntade resultatutfallet inom Mining & Rock Solutions och Manufacturing & Machining Solutions.

En som är ännu mer positiv till Sandvik än Kepler är Pareto Securities som höjer till köp (behåll) och sätter ny riktkurs till 270 kronor (260).

Pareto väljer att luta sig mot den starkare än väntade efterfrågan inom gruvsegmentet, vilket också ger stöd åt höjda vinstestimat för 2022-2023 med 6%. Som en följd av detta höjs också riktkursen.

De övriga analyshusen upprepar huvudsakligen sina rekommendationer, med undantag för SEB som sänker till behåll från köp. Höjda riktkurser dominerar också men det finns de med annan uppfattning. Exane BNP Paribas till exempel sänker sin till 235 kronor (250).