Klara nedgångar väntar börsen

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på klara nedgångar när handeln i Europa inleds på torsdagen i brist på vägledning från USA och efter sjunkande kurser i Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned med 1,6 procent, CAC 40 Index 1,8 procent lägre och DAX Index terminen hade tappat 1,3 procent.

Börserna i New York stängde något högre på onsdagen och USA-marknaden hade därmed den första tvådagarsuppgången sedan i början av februari. Dow Jones slutade 0,1 procent upp vilket var i linje med nivåerna vid svensk stängning. S&P 500 steg 0,2 procent och Nasdaq Composite avancerade 1,0 procent.

I Asien har marknaderna dock vänt ned under natten sedan oron för den globala ekonomin återigen tilltagit. I Japan visade reviderad BNP på en något lägre kontraktion än vad som initialt rapporterats, men bekräftade att det var ett fall i exporten som slog mot ekonomin. Nikkei 225 slutade 2,4 procent ned efter onsdagens 4,6-procentiga uppgång.

Industriproduktionen i Kina fortsatte att bromsa in i februari. Under perioden januari till februari steg industriproduktionen med 3,8 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Analytikerna hade väntat sig en uppgång med 6,0 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät

“Investerarna vill ha en klarare bild av den ekonomiska utvecklingen innan de vågar satsa mer långsiktigt i marknaden”, sade Goh Mou Lih, analyschef på Singaporebaserade Westcomb, till Wall Street Journal.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt under morgonen. Swedbank kan påverkas av att DN i torsdagens upplaga skriver att Lars O Grönstedt, tidigare ordförande i Handelbanken, är en av huvudkandidaterna i de största ägarnas jakt på en ny ordförande i banken.

UBS har sänkt rekommendationen för SCA till neutral från tidigare köp.

Torsdagens agenda bjuder för svensk del på KPI för februari från SCB, klockan 9.30, som väntas visa att inflationstakten sjunker, främst som en följd av kraftigt fallande bolåneräntor. KPI antas visa en nedgång med 0,2 procent i månadstakt, och ha stigit med 0,7 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt SME Direkts enkät bland 16 analytiker.

Från Eurostat kommer PPI för januari, klockan 11.00. Analytikerna väntar sig att priserna ska ha sjunkit med 0,2 procent under månaden, och ha stigit med 0,5 procent jämfört med motsvarande månad föregående år, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 12.00 blir det tysk industriproduktion i januari, som vätans visa nedgång med 3,0 procent jämfört med månaden före, och med 15,5 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News.

På eftermiddagen riktas blickarna mot USA där det klockan 13.30 blir två samtidiga besked. Detaljhandelns försäljning i februari väntas ha sjunkit 0,5 procent jämfört med föregående månad. Klockan 15.00 rapporteras lager osålda varor i USA i januari. Analytiker räknar med att lagren ska ha minskat med 1,1 procent i månadstakt, enligt Bloomberg News snittprognos.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.