Konjunktur: Svenskarna handlar vidare
Hur illa är det egentligen ställt i den svenska ekonomin?Budskapen är ovanligt motstridiga just nu. Medan vissa verkarövertygade om att vi står inför en rejäl lågkonjunktur menarandra att tillväxten mycket väl kan bli 2,5-3,0 procent både iår och nästa år. Att förväntningarna ser så olika ut berorsäkert delvis på att bilden av den svenska ekonomin verkligen ärovanligt splittrad. Asienkrisen har satt tydliga spår i exportoch industrikonjunktur, men samtidigt fortsätter privatkonsumtion och investeringar att öka.Helt klart är att börsnedgången ännu så länge inte har påverkatden privata konsumtionen märkbart. Trots att börsen föll med 10procent i september ökade detaljhandelns försäljning, enligtHandelns Utredningsinstitut (HUI), med 2,5 procent i fastapriser från motsvarande månad förra året. Hittills i år harförsäljningen ökat med 4,5 procent. Bland det som ökade mest iseptember var försäljningen av elektronik, bilar, möbler ochkläder. HUI:s slutsats är att statistiken ger stöd förprognoserna om en ökning av den privata konsumtionen med 3procent i år.
Hur allvarlig är avmattningen i industrikonjunkturen? BådeStatistiska Centralbyråns (SCB) statistik ochKonjunkturinstitutets (KI) barometer för tredje kvartalet visarpå en tydlig avmattning. Enligt SCB föll orderingången tillindustrin både i juli och augusti. Order från hemmamarknadenföll med knappt en procent i både juli och augusti och orderfrån exportmarknaderna med omkring två procent per månad.Statistiken för orderingången kan visserligen variera kraftigtfrån månad till månad och dessutom är statistiken försommarmånaderna särskilt osäker. Men de senaste månaderna passarväl in i trenden mot en svagare industrikonjunktur som inleddesi våras.KI:s barometer för tredje kvartalet ger också en tydlig bild aven svagare industrikonjunktur. Men det är ingen dramatisknedgång. Under den djupa lågkonjunkturen i början av 1990-taletföll orderingången enligt barometern under flera år. Även underden relativt milda avmattningen 1995-1996 var det sämre än detser ut hittills. Att det inte ser så illa ut hittills ärnaturligtvis ingen garanti för att det inte kan bli värreframöver. Företagens egen uppfattning är dock enligt barometerns2.500 enkätsvar att fjärde kvartalet blir betydligt bättre ändet tredje.
Under fjärde kvartalet väntas orderingången återigen öka i snabbtakt. Företagens framtidsbedömningar är visserligen intesärskilt tillförlitliga. Både i början av 1990-talet och under1995-1996 låg förväntningarna hela tiden klart över utfallen.Förväntningarna om ökande efterfrågan återspeglas också iproduktionen. Trots att orderingången har mattats av avsevärthar produktionen fortsatt att öka i ungefär oförändrad takt ochäven under sista kvartalet i år planerar man att ökaproduktionen i ungefär samma takt. Det är naturligtvis bra om depositiva förväntningarna infrias. Om inte kommer lagren att växaoch så småningom tvinga fram en större minskning av produktionensenare. När det gäller produktionskapaciteten ser det ungefärlikadant ut. Den fortsatte att byggas ut under tredje kvartaletoch det finns inga planer på att dra ner på takten under fjärdekvartalet heller.När det gäller sysselsättningen inom industrin ser det däremotut som om toppen är passerad för den här gången.Sysselsättningen har ökat en del under det senaste året, menunder sista kvartalet i år väntas en viss minskning. Ökandeantal varsel om uppsägningar från industriföretag under densenaste tiden tyder också på minskande sysselsättning inomindustrin.Vad kan man dra för slutsatser av den senaste tidens statistik?SCB:s så kallade aktivitetsindex är ett försök att väga sammanbland annat industriproduktion och detaljhandel för att få ensnabb indikator på vart den totala tillväxten är på väg. I SCB:saktivitetsindex syns ännu inga tecken på avtagande tillväxt,uppgången i augusti fortsatte i samma takt som tidigare underåret.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.