Konservatism på vänsterkanten

Vid sidan av värnandet om miljön präglas miljöpartiet avnärmast bisarra politiska idéer. Miljöpartiet är Sveriges endarejält konservativa parti, fast på vänsterkanten.

Miljöpartiet väcker sympati hos många, särskilt hos ungdomar,för sina förslag om att bevara eller återställa en god miljö.Men därtill har partiet idéer på helt andra områden som alltmertenderar att utgöra huvudinslaget i politiken.

Det är fråga om en blandning av mycket konservativa idéer i denursprungliga meningen av begreppet, nämligen avståndstagandefrån industrialismen, och klara vänsteråsikter. Man kan säga attmiljöpartiet angriper industrialismen från både vänster ochhöger. Snarlika rörelser förekom i industrialismens barndomfrånsett miljöfrågorna. Marx använde termen utopisk socialismmedan Herbert Tingsten gav företeelsen namnet socialkonservatism.En tanke, lika gammal som industrialismen, är att den tekniskautvecklingen medför att arbetsplatser försvinner. Därför bör man,anser miljöpartiet, förkorta arbetstiden till 30 timmar, för attdela på jobben.

DET EKONOMISKA ELÄNDETMen arbetstiden ska förkortas också därför att miljöpartietanser att människors liv är för värdefullt för att domineras avlönearbete. Vi bör alltså arbeta mindre, och för att inte någonska lockas till annat bör gränserna för hur mycket övertid somtillåts vara snäva.

Om arbetstiden begränsas kommer arbetslösheten att minska.Därför uppstår, enligt miljöpartiet, ett utrymme att kraftigtsänka löneskatterna. Partiet vill också växla över skatten frånarbete till energi. En vanlig uppfattning är annars att sänktaskatter på arbete medför att folk vill arbeta mer, tvärtemot vadsom är önskvärt för miljöpartiet.

Enligt vedertagen ekonomisk teori finns annars inget samband pålängre sikt mellan arbetstidens längd och antalet sysselsatta.Problemet är att det samtidigt råder överskott och brist påarbetskraft. Det är bristen på kompetent personal inom vissaområden som gör det svårt att med politiska medel generellt ökaefterfrågan på arbetskraft utan risk för inflation. Miljöpartietvill också värna om de mindre och småskaliga samhällena, vilketväl kan ses som grunden till motståndet mot EU. Transporter medbil och flyg bör begränsas genom ökad beskattning och stopp förnya flygplatser med inskränkningar för dem som redan finns.Vägtrafiken måste minska kraftigt, heter det, vilket bör betydakraftigt höjda bensinskatter. Däremot ska järnvägen byggas ut.

Produktionen bör i högre utsträckning ske lokalt. Det handlarinte längre om att jaga ekonomisk och materiell tillväxt, heterdet i partiets valmanifest och på ett annat ställe: Vi måstevåga steget att hellre vara och leva i stället för att äga ochkonsumera.

ATP BÖR AVSKAFFASDet finns hos partiet en klar fientlighet mot industrialism ochstorföretagande. Näringslivets utformning är gammaldags ochbygger ofta på otidsenliga anonyma strukturer, sägs det. Alltfler känner utanförskap är en formulering som påminner ombegreppet alienation hos Marx. Småskalig, lokal ochdecentraliserad produktion på bekostnad av koncentration ochcentralisering, kallas i partiprogrammet ett nyckelbegrepp.Samtidigt som vi ska arbeta mindre kritiseras att nedskärningari barnomsorg, skola, hälso- och sjukvård och äldreomsorg slårhårt och skoningslöst mot dem som mest behöver en fungerandegemensam sektor. Socialförsäkringssystemet vill man omvandla såatt det ger grundtrygghet. Det bör bli lika ersättning för allavid sjukdom, arbetslöshet och ålderspension. ATP bör därförfasas ut. På sikt vill man införa medborgarlön.

Den allmänna bilden blir att miljöpartiet önskar oss ettsamhälle ungefär som på 1950-talet, där de flesta bor i mindreorter eller på landsbygden och umgås ordentligt med vänner ochgrannar. Reser de någonstans så blir det med tåg. I övrigt dugerkanske cykeln, som dessutom kan gå i arv till barnen eftersomreparation och underhåll ska premieras framför nyproduktion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco