Kraftigt fall i USA:s obligationsräntor

USA:s obligationsräntor föll kraftigt under måndagens handel, efter att investerare flytt till säkra tillgångar i kölvattnet av riskaversion i hela världen. Oviljan att ta risk kom i spåren av osäkerheten kring Grekland, där man infört kapitalkontroller efter att regeringen utlyst en folkomröstning angående reformavtalsförslaget från långivarna.

Investerare är oroade för att en grekisk betalningsinställelse kan tvinga landet att lämna EMU, vilket skulle hota stabiliteten för det finansiella systemet i EMU, äventyra regionens ekonomiska tillväxt och leda till ytterligare marknadsturbulens.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors sänkte Greklands kreditbetyg ytterligare under kvällen och uppgav att sannolikheten för att Grekland kommer att lämna EMU är cirka 50 procent.

Den privata sektorns exponering till grekiska statsobligationer är dock blygsam, efter att den minskat betydligt efter räddningspaketet 2012. Banksystemet i EMU är också mer motståndskraftigt efter stresstester och stärkt bankreglering.

Direktexponeringen mot Grekland, borträknat andra EMU-länder och institutioner som IMF, uppges vara minimal. Europeiska banker har endast 5 miljarder euro i direktexponering mot Grekland, enligt en rapport från JP Morgan.

ECB:s penningpolitiska stimulanser har pressat ned räntenivåerna ordentligt för länder i EMU-periferin och ECB kan öka obligationsköpen om krisen i Grekland hotar EMU:s finansiella stabilitet och tillväxtutsikter, uppger investerare och analytiker.

“Jag ser ingen full spridning för närvarande men osäkerheten kvarstår”, kommenterade en ränteförvaltare vid Morgan Stanley.

Osäkerheten kring Grekland har också varit en av anledningarna till varför Federal Reserve varit försiktig med att höja styrräntan. Fed signalerade vid sitt penningpolitiska möte tidigare i juni att takten på åtstramningen kommer att bli långsammare än vad man förutspått i mars.

Den ekonomiska statistiken på måndagen visade att avtalade bostadsköp i USA ökade med 0,9 procent i maj jämfört med april, vilket var en något lägre takt än väntat. Indexet befinner sig dock alltjämt på den högsta nivån på nio år.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk 14 punkter till 2,33 procent. Vid den svenska penningmarknadens stängning stod tioåringen i 2,39 procent och nu på morgonen står den i 2,32 procent.

Trettioåringen sjönk 14 punkter till 3,10 procent. Vid den svenska stängningen stod den i 3,16 procent och nu på morgonen står den i 3,09 procent.

Under tisdagen väntas bland annat USA-statistik över husprisindex, Chicago inköpschefsindex och konsumentförtroende.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.