Kronan fortsätter sjunka

Europeiska marknadsräntor öppnade måndagens handel på något lägre nivåer, främst i längre löptider, jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på fredagen. Tilltagande riskaversion i Asien pressade samtidigt upp japanska yen mot andra valutor och i den inledande Europahandeln försvagades också "högriskvalutan" svenska kronor markant mot dollarn och euron.

Med ett fortsatt negativt risksentiment väntas pressen mot den svenska kronan fortsätta på måndagen, analytikerna vid 4Cast ser betydande uppåtpotential för euro/sek om ett motstånd vid 11:1168 bryts.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, tolkar de senaste veckornas svaga marknadsutveckling som att aktörer nu gör en “realitycheck” efter en stark utveckling under det andra kvartalet.

“Att det kommer en vändpunkt är inte längre det intressanta. Det mest intressanta är hur världen kommer att se ut efter vändpunkten”, säger han, och tillägger att han befarar att återhämtningen kommer att bli svagare än vad många marknadsaktörer började prisa in under det andra kvartalet.

Efter en försiktigt positiv öppning för Asienhandeln på måndagsmorgonen vände humöret nedåt efter en kort tids handel. Uppgifter i Sunday Times om att Lloyds Banking Group kan komma att skriva ned sina tillgångar med ytterligare 13 miljarder pund sänkte humöret med marknaden tyngdes också till stor del av politisk oro i Japan efter att det styrande LDP-partiet lidit ett svidande nederlag i ett lokalval i Tokyo på söndagen, ett val som ses som en viktig barometer inför det nationella valet.

Japans premiärminister Taro Aso kommer att upplösa det japanska parlamentet den 21 juli och utlysa nyval till den 30 augusti, enligt en ledande företrädare för det styrande LDP-partiet.

Enligt politiska bedömare kan det nationella valet leda till ett slut för LDP-partiets femtioåriga regeringsperiod. Enligt Steven Reed, professor i politisk vetenskap vid Chuo-universitetet i Tokyo har LDP-partiet förlorat all trovärdighet.

LDP-partiets möjligheter att vinna det nationella valet är “i princip noll. Folk har förlorat hoppet om LDP-partiet och är villiga att satsa på ett skott i mörkret”, sade Steven Reed till Bloomberg News.

Japans främsta oppositionsparti, DPJ, noterade stora framgångar i Tokyovalet, och har ett väsentligt starkare opinionsstöd än LDP enligt aktuella mätningar, och DPJ:s partiledare Yukio Hatoyama säger att han kommer att lägga fram ett förslag om misstroendevotum mot premiärministern.

Masaharu Nakagawa, DPJ-partiets främste talesman i finansiella frågor och möjlig finansminister i en eventuell DPJ-ledd regering, sade i en intervju med Bloomberg News att Japan bör överväga att diversifiera valutareserverna genom att investera i obligationer utfärdade av Internationella valutafonden, IMF, obligationer utfärdade i den artificiella valutan SDR.

“På medellång till lång sikt måste vi göra vad vi kan för att undvika risken för valutaförluster eller ekonomisk turbulens som kan bli resultatet av svängningar i dollarkursen”, sade han.

Måndagen bjuder inte på någon tung ekonomisk statistik, däremot riktas intresse mot vilken efterfrågan Riksbankens erbjudande att låna ut 100 miljarder i ett år, eller 350 dagar, till en fast ränta på 0,4 procent, möter.

Det faktiska erbjudandet innebär att minimiräntan vid auktionen har satts till reporäntan plus ett påslag på 0,15 procentenheter, all tilldelning ges till lägsta accepterade ränta. Riksbanken meddelar utfallet av auktionen klockan 11.30.

Robert Bergqvist ser inte utfallet av fastränteauktionen som någon riktigt viktig indikator.

“Penningpolitiskt har Riksbanken redan fått fram budskapet, de vill ha ner räntan”, säger han.

Enligt Robert Bergqvist levererade Riksbanken ett mycket tungt budskap i tre delar den 2 juli; räntesänkningen erbjudandet om fastränteutlåning i ett år och en räntebana där första räntehöjningen dröjer till slutet av 2010.

Resultatet av dagens auktion kommer sannolikt att avgöras av hur mycket säkerheter bankerna kan leverera, och givet Riksbankens starka åtagande om att hålla räntan låg kan också banker som inte ser något omgående likviditetsbehov med större trygghet avvakta senare auktioner av likviditet till rörlig ränta.

Riksbanken erbjuder på måndagen också tre- och sexmånaderskrediter till rörlig ränta, motsvarande genomsnittliga reporäntan under löptiden med ett påslag på 0,15 procentenheter. Resultat av dessa auktioner publiceras klockan 14.00.

Klockan 12.30 talar ECB-chefen Jean-Claude Trichet vid ett IFO-seminarium i München.

Senare i veckan riktas det svenska intresset kanske främst mot protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 1 juli, som publiceras på torsdag. Eftersom Riksbankschefen Stefan Ingves inte deltog vid mötet kommer Riksbanken också att publicera hans syn på det ekonomiska läget i slutet av juni i anslutning till publiceringen av protokollet.

På den europeiska agendan i veckan märks främst det tyska ZEW-indexet för juni, på tisdag, samt definitiv KPI-statistik för euroområdet i juni på onsdag.

USA-agendan innehåller bland annat detaljhandelssiffror för juni, på tisdag, Empire-index för juli samt protokoll från Feds penningpolitiska möte den 23-24 juni på onsdag, Philadelphia Fed index för juli, torsdag, samt bostadsbyggande i juni på fredag.

Det är dessutom tung statistikvecka i Kina, där torsdagen bjuder på BNP för andra kvartalet, industriproduktion och detaljhandelsstatistik för juni samt KPI- och PPI-siffror för samma månad.

Måndag kl 9.20 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:9641 (7:8941) SSV 6 mån 0,20 (0,20)

EUR/SEK 11:0941 (11:0115) Statsobl 10y 3,25 (3,28)

EUR/USD 1:3931 (1:3946) Räntegap/ty 0 (0)

US obl 10y 3,27 (3,33) Tysk obl 10y 3,25 (3,28)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.