Dollar
Kronan stärks mot dollarn
“Det är svårt att se att ränteuppgången kan fortsätta utan att det medför risker för den ekonomiska återhämtningen och gissningsvis kommer centralbanksledamöter att försöka stävja detta inom kort, såväl i ECB som i Riksbanken”, skrev Danske Bank i en kommentar på morgonen.
På valutamarknaden har dollarn försvagats ytterligare, samtidigt som kronan stärkts något mot såväl dollarn, euron och pundet. Euron inledde en viss försvagning efter att nedslående detaljhandelsstatistik från euroområdet presenterats under förmiddagen.
Försäljningsvolymen inom detaljhandeln i EMU-området var upp med 1,6 procent i årstakt i mars. Samtidigt reviderades årstakten för februari ned något till +2,5 procent. Jämfört med februari var försäljningen ned med 0,8 procent, vilket kan jämföras med förväntningarna på +0,1 procent.
För övrigt har en rad inköpschefsindex från tjänstesektorn i Europa presenterats under dagen. Den sammantagna bilden är en nedgång från mars månads utfall, dock något bättre än de preliminära utfallen och tillika förväntningarna för april.
Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU sjönk till 54,1 i april jämfört med 54,2 månaden innan. Här låg förväntningarna och det preliminära utfallet på 53,7.
“De definitiva inköpschefsindexen för april blev något starkare än de preliminära utfallen, särskilt för Frankrike, vilket antyder att eurozonens ekonomi mer eller mindre upprätthöll samma tillväxtmomentum som syntes i mars”, uppger Markits chefsekonom Chris Williamson.
Samtidigt visade både Spanien och Italien på stigande inköpschefsindex, där april månads utfall för Spanien på 60,3 var den högsta nivån sedan november 2006.
Arbetslösheten i Grekland sjönk något till 25,4 procent i februari från 25,6 procent månaden innan. Vidare ska Grekland under onsdagen enligt tidsfristen ha gjort en skuldavbetalning på 200 miljoner euro till Internationella valutafonden.
Rumäniens centralbank blev, efter gårdagens australiensiska räntesänkning, nästa centralbank att sänka styrräntan, till 1,75 procent från tidigare 2,00 procent.
Statistik under morgonen visade att svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 53,9 i april från 57,2 i mars. Förväntningarna låg på 56,6 enligt SIX News enkät.
“Nedgången var bred och samtliga delindex gav ett negativt bidrag under månaden”, kommenterade Swedbank och SILF som presenterar statistiken.
Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn (HSBC) steg till 52,9 i april jämfört med 52,3 närmast föregående månad.
Banken Erik Penser anser att det finns en påtaglig risk att Kinas BNP-tillväxt i årstakt kommer att dämpas påtagligt under de kommande två kvartalen.
“Avtagande tillväxt och inflation som ligger klart under inflationsmålet talar för att man kommer fortsätta lätta på penningpolitiken de närmaste månaderna”, skriver Penser i en analys.
Vid 12-tiden håller vidare riksbankschef Stefan Ingves ett tal med titeln “Centralbankens mål och medel genom historien – perspektiv på dagens penningpolitik”.
Under eftermiddagen väntas USA-statistik i form av ADP:s sysselsättningsrapport avseende april samt data över produktivitet och enhetsarbetskostnader för det första kvartalet. Vidare håller Federal Reserves ordförande Janet Yellen ett tal som kan tilldra sig visst intresse.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.