Kronan visar styrka
Långräntorna steg samtidigt världen över i linje med den senaste tidens rörelse. Långfristiga räntor kan komma att ta ett skutt uppåt när styrräntorna börjar höjas, sade den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Janet Yellen på eftermiddagen.
Samtidigt syntes en hel del riskaversion på de finansiella marknaderna med bland annat fallande börser. ADP-undersökningen från USA var svagare än väntat.
“ADP-jobbrapporten var klart under förväntningarna och detta gav upphov till ännu en omgång av dollaravyttringar”, uppger Naeem Aslam, chefsanalytiker vid Avatrade.
Räntorna har nu stigit under en period, efter att tidigare ha rört sig ned mot rekordlåga nivåer i spåren av ECB:s obligationsköp.
“Det är svårt att se att ränteuppgången kan fortsätta utan att det medför risker för den ekonomiska återhämtningen och gissningsvis kommer centralbanksledamöter att försöka stävja detta inom kort, såväl i ECB som i Riksbanken”, skrev Danske Bank i en kommentar på morgonen.
Riksbankens ordförande Stefan Ingves anser att myndigheten upplever unika tider när det gäller penningpolitiken. Att negativ ränta införts och att man inlett köp av statsobligationer beror på att Riksbanken värnar inflationsmålets roll som nominellt ankare.
“Om penningpolitiken skulle behöva bli mer expansiv kan vi utöka köpen av statsobligationer eller ytterligare sänka reporäntan och reporänteprognosen. Vi har även möjlighet att införa ett program med lån riktade till företag via bankerna, i likhet med ECB:s TLTRO eller Bank of Englands ‘Funding for Lending Scheme’. Dessutom kan vi intervenera på valutamarknaden”, sade Ingves i ett tal.
Euron tyngdes under dagen något av detaljhandelsdata från euroområdet som var något svagare än väntat.
Sysselsättningen inom den privata sektorn i USA bedöms enligt ADP-undersökningen ha stigit med 169.000 arbetstillfällen under april. Analytiker hade väntat sig en ökning på 205.000 arbetstillfällen. Mars-utfallet reviderades samtidigt ned från +189.000 till 175.000.
Vidare visade statistik att arbetarnas produktivitet i de amerikanska företagen preliminärt sjönk med 1,9 procent i årstakt under årets första kvartal, vilket var ungefär som väntat. Enhetsarbetskostnaderna steg dock mer än väntat.
För övrigt har en rad inköpschefsindex från tjänstesektorn i Europa presenterats under dagen. Den sammantagna bilden är en nedgång från mars månads utfall, dock något bättre än de preliminära utfallen och tillika förväntningarna för april.
“De definitiva inköpschefsindexen för april blev något starkare än de preliminära utfallen, särskilt för Frankrike, vilket antyder att eurozonens ekonomi mer eller mindre upprätthöll samma tillväxtmomentum som syntes i mars”, uppger Markits chefsekonom Chris Williamson.
Samtidigt visade både Spanien och Italien på stigande nivåer, där april månads utfall för Spanien på 60,3 var den högsta sedan 2006.
Grekland gjorde enligt tidsfristen en skuldavbetalning på 200 miljoner euro till Internationella valutafonden, men fler betalningar behöver enligt plan göras i maj. Inför måndagens eurogruppsmöte är långivarna pessimistiska avseende möjligheten att nå en uppgörelse.
Statistik under morgonen visade att svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 53,9 i april från 57,2 i mars. Förväntningarna låg på 56,6 enligt SIX News enkät.
“Nedgången var bred och samtliga delindex gav ett negativt bidrag under månaden”, kommenterade Swedbank och SILF som presenterar statistiken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.