Lättnadsrally i Vestas

Vindkraftverksbolaget Vestas lyfte med besked i Köpenhamnbörsens öppning efter rapporten under torsdagsmorgonen.

Rapporten innehöll starkare resultat än väntat och upprepade prognoser, dagarna efter att närmaste konkurrenten Siemens Gamesa spridit oro med en vinstvarning.

Danska Vestas rapport visade att efterfrågan på vindkraft har gått upp kraftigt och kompenserar för de tariffer som vållats av handelskonflikter i världen samt den allmänna globalekonomiska avmattning som enligt rivalen Siemens Gamesa låg bakom svagheterna i verksamheten.

Vestas kommunicerade under morgonen även att ett program för återköp av egna aktier på upp till 1,5 miljarder danska kronor verkställs under perioden 7 november till 31 december i år.

Bolaget upprepade samtidigt prognoser för helåret 2019 i samband med rapporten för tredje kvartalet, till skillnad från närmaste konkurrenten Siemens Gamesa, som sänkte vinstguidningen och marginalprognoser i samband med sin rapport tidigare i veckan. Det spansk-tyska bolagets aktie rasade över 15 procent i samband med varningen och drog då med sig Vestas.

Vestas spår intäkter på 11,0-12,25 miljarder euro för 2019. Analytikernas snittestimat låg inför rapporten på 11,7 miljarder euro för 2019, enligt Infront Datas prognossammanställning inför rapportsläppet.

Vidare upprepar Vestas att bolaget räknar med en justerad ebit-marginal på 8-9 procent för helåret 2019. Här räknade analytikerna i snitt med 8,5 procent för helåret, inför rapporten.

Vestas räknar fortfarande med totala investeringar på cirka 800 miljoner euro under 2019.

Rörelseresultatet 429 miljoner euro var klart högre än förväntningarna om 344 miljoner euro, enligt Infront Datas sammanställning.

Nettoomsättningen uppgick till 3.646 miljoner euro. Analytikernas förväntningar på nettoomsättningen låg på 3.306 miljoner euro.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här