Ljusare tider för kändisfavorit

Avfuktningsföretaget Munters är en samlingsplats för några av Sveriges mest namnkunniga ägare. I år hoppas de att bolaget kommer upp ur sin kurssvacka. Mycket talar för att de blir bönhörda.

Det börjar bränna lite under fötterna på Munters vd Lennart Evrell. Efter tio chefsår, av vilka de senaste karaktäriserats av stagnerande försäljning och fallande vinster, vill det till att en av börsens mesta vd-veteraner får fason på marknadsinsatserna igen.

ETT JOBB FÖR MUNTERS: Fuktspecialisten går mot ljusare tider.

Munters har tillbringat två år med den ena storägaren Industrivärden och ett år med den andra, Gustaf Douglas Latour. De två investmentbolagen har vardera 13 procent av aktierna, som ligger på exakt samma kursnivå som för två år sedan.

Det förhållandet lär de inte nöja sig med i längden.
Munters ökade 1999-2002 försäljning och vinster med 20 procent om året, delvis till följd av strategiska förvärv. För två år sedan tacklade bolaget av, bland annat på grund av kriget i Irak och fågelinfluensan i Asien. Samtidigt har bolagets paradområde, fuktsanering, mött lägre efterfrågan som en konsekvens av främst färre översvämningar.

Men den senaste tiden har det åter börjat synas tecken ökad efterfrågan i Munters. Enligt bokslutsrapporten för 2004 stiger för första gången på åtta kvartal vinsterna räknat på rullande tolvmånadersperiod. Bolaget höjer samtidigt utdelningen till 4,50 kronor (f.å. 4 kronor).

Strategisk order
Munters, som länge hoppats på leveranser av kylaggregat till gasturbinkraftverk, har tagit en strategisk order på kylanläggningar till ett kraftverk som ska levereras av Siemens senare i år. Samtidigt flaggade Lennart Evrell i samband med rapporten för att bolaget har haft god orderingång och försäljning under årets första sex veckor.
Vidare visar ett av problemområdena – fuktbekämpning vid vattenskador som efterfrågas av försäkringsbolag (MCS, Moisture Control Services) i Europa – tendenser till förbättring.

Positiva signaler kommer också från divisionen Humicool, som gör utrustning för kylning och/eller fuktning av inomhusluft, bland annat för kycklingfarmer och kraftverk. Visserligen minskade försäljningen under fjolårets sista kvartal, men till stor del beror det på en fabriksflytt från USA till Mexiko. Före midsommar ska den nya Mexikofabriken nå den planerade produktionsnivån.

Om tecknen på Munters tillfrisknande är riktiga, så väntar fortsatt tillväxt. Bolaget är inte priskänsligt och med en genomsnittlig tillväxt i samma storlek som de senaste fem årens kan Munters växa 12 procent årligen.

Nära rekord
Även om lönsamheten inte når upp till toppnivåerna från 2002 kan bolaget ändå svinga sig nästan lika högt upp redan i år. Om dessutom effekterna av det nya redovisningssystemet (IFRS) räknas med höjs resultatet med ytterligare 33 miljoner kronor eller cirka 1,50 kronor per aktie.

De två ägarbolagens positionering, som om de laddade upp inför en maktkamp, har i sin tur lockat till sig all annan tänkbar ägaradel. Bolagets ägarlängd är som en Fondsveriges “Vem är det?”. Alla banker är med och bland nykomlingarna under hösten märks framför allt Lannebo Fonder, med aktier för 50 miljoner kronor. Även klädfamiljen Stefan Persson har investerat, knappt 20 miljoner kronor.

Alla hoppas de på att Munters i år ska nå gammal god tillväxt igen. Affärsvärlden har i många år tvivlat på bolagets aktie, men nu tror vi att positiva nyheter i nästa kvartalsrapport kan få kursen att stiga. Utvecklingen hittills i år pekar åt det hållet och för nästa år handlas bolaget till p/e-tal på 15 (exklusive effekterna av de nya reglerna).

Inte billigt kanske men heller inte mycket för ett kvalitetsbolag där riskerna är låga.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.