Lucara Diamond upphör med utdelning – fokuserar på underjordsgruva

Gruvbolaget Lucara Diamond upphör omedelbart med den kvartalsutdelning om 0:025 kanadadollar per aktie som bolaget betalat.

Beslutet har fattats mot bakgrund av det positiva utfallet i den genomförbarhetsstudie rörand en utbyggnad av Karowegruvan i Botswana under jord, uppger bolaget i delårsrapporten.

 Lucara Diamond har utfört en genomförbarhets- och lönsamhetstudie (feasibility study) gällande möjligheterna att anlägga en underjordsgruva vid dagbrottet Karowe i Botswana.

Resultatet, som presenterades tidigt på tisdagsmorgonen, är “positivt”, enligt bolaget.

“Lucara uppmuntras av studieresultatet om en underjordsgruva, som pekar på mycket större ekonomiska möjligheter än vi förutsåg då en preliminär analys gjordes 2017”, kommenterar vd Eira Thomas i ett pressmeddelande och talar om ett “spännande tillväxtprojekt i världsklass”.

En väsentlig del av kostnaderna för expansionen, som ska fördubbla Karowegruvans livslängd, ska kunna finansieras med löpande kassaflöde.

Investerings återbetalningstid beräknas till korta 2,8 år, då vald brytningsmetod ger snabb tillgång till de områden där diamantförekomsten antas vara högst, uppger bolaget vidare.

Förlust för Lucara DiamondDiamantproducenten rapporterar en förlust för kvartalet. 

Enligt plan ska konstruktionen av underjordsgruvan kunna inledas i mitten av 2020. Den nya malmen ska behandlas i nuvarande anrikningsverk från och med 2023, med full produktion 2026.

Bruttointäkterna under gruvans livslängd beräknas till 5,25 miljarder dollar och produktionen till 7,8 miljoner carat rådiamanter fram till 2040.

Kapitalkostnaderna “pre-production” anges till 514 miljoner dollar och nuvärdet efter skatt till 718 miljoner dollar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.