Lugnare tempo väntas på börsen

Förhoppningar om en ljusning i coronatunneln drev världens börser högre på tisdagen, men onsdagen ser ut att inledas med nedgångar på de europeiska börserna.

Vid klockan 8.25 var de europeiska terminerna ned mellan 1 och 1,3 procent. Förhandeln hos IG-markets indikerade vid samma tidpunkt en nedgång omkring en halv procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även de amerikanska terminerna lyste rött på morgonen.

Den internationella valutafonden IMF varnade på tisdagskvällen för att den globala ekonomin kan stå inför den värsta nedgången sedan den stora depressionen under 1930-talet.

Varningen bet inte på de amerikanska investerarna och New York-börserna steg på bred front på tisdagskvällen, medan riskviljan har varit något lägre i Asien på onsdagsmorgonen med nedgångar för de ledande indexen.

På hemmaplan sjönk Clas Ohlsons totala försäljning i mars mer än vad analytikerna i Infronts sammanställning hade väntat sig. Stängningen av butiker utanför Norden, samt den svagare norska kronan, påverkade negativt. Vidare meddelade bolaget att marginalmålet för året står fast samt att diskussioner har inletts med hyresvärdar beträffande hyres- och betalningsvillkor.

Byggbolaget Skanska har som en del av ett samriskbolag med Costain och Strabag tecknat avtal om att påbörja design samt byggnation av den södra delen av den första fasen av Storbritanniens nya höghastighetsjärnväg. Skanska kommer att inkludera 1,12 miljarder brittiska pund, cirka 13,9 miljarder kronor, i orderingången för Europa för det andra kvartalet 2020.

Fastighetsbolaget Kungsleden meddelade på tisdagskvällen att styrelsen beslutat att dra tillbaka utdelningen om 2:60 kronor per aktie mot bakgrund av den osäkra ekonomiska utvecklingen.

Medicover nettoomsättning steg med närmare 20 procent under det första kvartalet. Detta enligt preliminära siffror med anledning av covid-19-pandemin. Vård- och diagnostikbolaget flaggar samtidigt för betydande coronapåverkan på det andra kvartalet.

Bland morgonens rekommendationer:

* Handelsbanken Capital Markets tar upp den ordinarie bevakningen av Boliden igen och sätter rekommendationen till köp och riktkursen till 250 kronor. Aktien stängde på 205:90 kronor på tisdagen.

* Nordea Markets höjer sin rekommendation för SEB till köp från behåll. Riktkursen sätts till 80 kronor. Aktien stängde på 69:34 kronor på tisdagen.

* Pareto Securities höjer sin rekommendation för Dometic till köp från behåll. Riktkursen sänks till 80 från 95 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets