”Man får ta lite stryk ibland”

Sju svåra år inledde Alf Göranssons tid som vd för Securitas. Men nu börjar hans stora förändringsarbete visa resultat.

En skum bil kör fram till en byggnad. En kille i bylsig tröja med huvan långt över pannan kliver ur, ser sig omkring och går fram mot en stor fönsterruta. Plötsligt ekar en röst från en högtalare:

– Ni är observerad. Vänligen lämna platsen omedelbart. Väktare och polis är på väg.

Killen släpper kofoten han hållit i handen och rusar tillbaka mot bilen.

Scenen är hämtad från en film som visades på Securitas stämma i maj. Klippet illustrerar den förflyttning som pågår i branschen, där avancerad utrustning spelar en allt större roll. I exemplet reagerar så kallade intelligenta kameror på ett ”element” som inte borde finnas på platsen. Data skickas till en larmcentral, där en operatör i realtid ser vad som pågår och gör sig hörd. Är detta Orwell och Storebror-ser-dig, eller ett smart sätt att nyttja den teknik som finns?

– Vi övervakar inte samhället, vi hjälper våra kunder att få en bättre säkerhet till lägre kostnad. Men det är klart att det är en viss debatt kring vad man får göra och inte, som kring hur kameror får riktas på publika områden. I Sverige är det länsstyrelserna som har synpunkter på det. Generellt kan jag säga att det finns en ökad förståelse för att använda kameror om syftet är att minska brottslighet och skadegörelse. De flesta människor accepterar det, säger Securitas koncernchef Alf Göransson.

– På flygplatser är det fullt med kameror, i tunnelbanan likaså. I London finns en kamera i varje gathörn. Det bidrar till ett säkrare samhälle. Det är inte så många som ifråga­sätter om de ska vara på en flygplats eller åka till London på grund av det. Det finns naturligtvis ett gränsland, men vi är inte de som leder den debatten eller konfronteras med om det ska vara kameror på Stureplan eller inte. Det är ofta en stad eller kommun som får ta den debatten.

Att upptäcka faror och förebygga brott med hjälp av videoanalys och intelligenta kameror skapar, enligt Göransson, möjligheter för aktörer som har resurser att göra teknikinvesteringar. Säkerhetsbranschen be­finner sig i snabb omdaning, driven av att tekniken blivit enklare och billigare, och att möjligheterna att överföra rörliga bilder förbättras.

– Det gör att det går att ersätta en del av de traditionella väktartjänsterna med teknik, och då kan faktiskt vi erbjuda våra kunder bättre säkerhet till lägre kostnad. Det är naturligtvis en subjektiv syn, men enligt mitt sätt att se det så ligger Securitas längst fram i den förändringsprocessen. Många av de små och medelstora företagen har varken resurser eller kompetens att göra detta, så på sikt kommer de inte överleva, tror jag. Det kommer att ske en successiv konsolidering i den här branschen tack vare förändringsprocessen.

Kan det komma in nya aktörer i branschen, tack vare att de har ett bra tekniskt kunnande?

– Det kan det säkert. Men det gäller också att ha förmågan att paketera det till en tjänst. Det finns hundratals leverantörer som är jätteduktiga på tekniska komponenter, men det är väldigt få som kan paketera en tjänst som innefattar teknik, service, larmcentral, väktartjänst, rådgivning och brandsäkerhet som vi har. Tjänstens värde beror också på hur snabbt man kan reagera när något händer och för det krävs en hög densitet, alltså många väktare, säger Göransson.

Securitas har 320 000 anställda i 53 länder. Nära 3 000 av medarbetarna är specialiserade på teknik och bolaget har de två senaste åren anställt mellan 600 och 700 ingenjörer bara i Europa.

Securitas köpte i fjol belgiska Sait, ett företag som integrerar säkerhetslösningar och kritiska kommunikationssystem, och förvärvade också 24 procent av aktierna i amerikanska fjärrövervakningsföretaget Iverify. Göransson säger att Securitas ständigt är på jakt efter ytterligare systemintegratörer som kan hjälpa till att snabba på förändringsprocessen, men att det inte är enkelt att hitta rätt teknikbolag.

– Antingen är de på tok för dyra eller så vill de inte sälja. Det är inte lätt att hitta bolag som passar in.

Omvandlingen av säkerhetsbranschen kräver också stora investeringar i teknik – för Securitas del handlar det om 350–400 miljoner kronor per år i ökad kapitalbindning.

– Vi äger utrustningen under kontrakts­tiden och kunden amorterar. Det kräver rätt mycket kapitalinvesteringar för att kunna göra det, men det bidrar till att vi kan växa snabbare än marknaden, tror jag. Ser vi till q1 så växer vi snabbare än marknaden i alla våra divisioner.

Av Securitas totala omsättning på 70 miljarder kronor stod tjänster inom teknik och tekniklösningar i fjol för tio procent. Långsiktigt kommer siffran vara ”oändligt mycket högre”, enligt Alf Göransson.

– I vissa länder ligger vi redan på närmare 40 procent, bland annat i Norden. Så potentialen är jättestor, men det är en process som tar tid. Bevakning växer ungefär som BNP och det kommer sannolikt minska framöver. Det är ingen tillväxtbransch i Västeuropa och Nordamerika, långt därifrån. Däremot växer säkerhetsmarknaden, där man paketerar ihop teknik och tjänster, och den kommer göra det under överskådlig tid.

Förutsättningarna för förändringsprocessen måste skilja sig mycket åt i de olika länderna ni finns i?

– Det gör de. Ekvationen går ut på att vi minskar antalet väktartimmar och ersätter dem med en kombination av väktartimmar och teknik. Ju högre lönerna är, desto lättare är det att få ihop ekvationen. I länder med väldigt låga löner, som Indien, så kostar väktaren mindre än kameran. Så tempot styrs dels av marknadens intresse för förändringsprocessen, men också av alternativkostnaden och hur stor besparing vi kan åstadkomma och samtidigt förbättra tekniken. Den här processen går väldigt snabbt i Norden, där vi har relativt höga väktarlöner.

Kommer ni nå era mål om tillväxttakten vad gäller försäljning av säkerhetslösningar och teknik?

– Vi har satt som mål att öka den totala omsättningen inom teknik och säkerhetslösningar med minst 28 procent i år. Det gjorde vi i fjol och det kommer vi klara i år. Det törs jag säga redan nu. Första kvartalet bekräftar den trenden.

Alf Göransson ger ett lågmält intryck, men har beskrivit sig som ”envis som en pissemyra” – ett ord han för övrigt använder flera gånger under intervjun, för att poängtera hur viktigt det är att vara ihärdig i en förändringsprocess.

När han kom till Securitas 2007, från en post som vd och koncernchef för NCC, var dotterbolaget Loomis i kris. Förlusterna i Storbritannien var stora, där även brister i redovisningen uppdagats. Alf Göransson inledde sin tid på Securitas med att sparka Loomis vd och blåsa av den planerade börsintroduktionen. Som tack för att ha kavlat upp ärmarna och rett ut situationen tilldelades han en bonus på två miljoner kronor – en extraordinär ersättning beslutad av styrelsen – vilket mötte kritik.

– Vi hade kört i diket i England och jag fick lägga mycket tid på att få ordning på eländet i Loomis där. Vi bytte vd och fick en bättre organisation.

Men Securitas problem hade bara börjat.

– Sedan kom lågkonjunkturen som en smocka och vi fick lägga all kraft på att försöka försvara vår portfölj och hålla i våra kunder. Det gjorde vi – vi tappade inget under 2009 och 2010. Året därpå, 2011, fick vi en baksmälla, tappade några stora kontrakt och åkte ner i lönsamhet. Samtidigt började vi investera i teknik, köpa bolag och anställa. Vi fick ta lite stryk ett tag eftersom vi trodde att vi gjorde rätt sak. 2014 hade vi det bästa året i bolagets historia, sett till vinsten per aktie, sammanfattar han kärnfullt sina år på Securitas och tillägger:

– Man får ta lite stryk ibland. Inte vara för nervöst lagd och inte läsa tidningen varje dag, utan tro på det man gör och hålla fast vid det. Gneta på och vara lite tjurig. Det är fyra år sedan vi verkligen började investera i den här riktningen och nu börjar vi få credit för det i vår växt, och successivt också vad gäller marginalerna.

Spanien var ett av de länder i Europa som drabbades hårdast av lågkonjunkturen, vilket Securitas i allra högsta grad fick känna av. Företaget tappade uppemot 35 procent av sin volym i landet och fick säga upp 6 000 anställda. Utöver en krympande marknad drabbades företaget av ökade kostnader i form av höjda skatter och sociala avgifter.

Alf Göransson har lagt mycket av sin arbetstid på att resa runt till Securitas spanska regionkontor.

– Vi har genomfört omstruktureringar, nedskärningar, uppsägningar … Det var bara att ”bite the bullet” och anpassa sig till läget som var. Samtidigt, när krisen var som värst, gjorde vi förvärv och köpte teknikbolag i Spanien för att kunna sälja kompletta lösningar till våra kunder. Nu vände det första kvartalet i år.

Securitas har anställt för första gången på fyra år i Spanien, berättar Alf Göransson. Han anser att landet på ”ett alldeles fantastiskt sätt tagit tag i sina problem”.

– Makroekonomiskt har Spanien gjort ett lysande arbete kring arbetslagstiftning, sitt kostnadsläge och många andra frågor. Fackföreningarna har varit oerhört ansvarstagande i den här processen. Nu är Spanien definitivt på väg upp och det kommer så småningom spilla över på säkerhets­marknaden. 2016 tror jag att den kommer att växa.

Den 1 januari i år trädde den del av den amerikanska hälsovårdsreformen som berör arbetsgivarna i kraft. På förhand fanns en oro över att Obamas reform skulle medföra kostnadsökningar på 12–15 procent för Securitas, som har 86 000 anställda i landet. I slutändan landade det på knappt fem procents kostnadsökningar.

– Vi har lyckats kompensera för det med prisökningar och genom att dra ner på omfattningen av kontrakt. Så vi har försvarat våra marginaler. Nettot av allt detta är ungefär en enprocentig växt i USA 2015.


Var oron överdriven, både från er del och från aktiemarknaden?

– Det var den nog. Men det var oerhört svårt att veta exakt hur omfattningen skulle bli och hur många människor som skulle signa upp för den här försäkringen. Vi skrämde upp oss själva, men det gjorde alla andra också.

Av: Sofia Stridsman

Alf Göransson

Född: 1957.

Uppvuxen: Skivarp i Skurups kommun i Skåne.

Familj: Hustru, tre vuxna barn.

Karriär: Har bland annat varit vd och koncernchef för NCC, koncernchef i Svedala Industri och vd för Swedish Rail Systems.

Övrigt: Är styrelseordförande i Loomis AB.

Bor: Centrala Stockholm.

Intressen: ”Många. Jag spelar golf och åker längdskidor. Musik – jag spelar gitarr och durspel. Jag tycker också om att skriva roliga texter till sånger.”

Tjänar: 14,9 miljoner kronor (2014).

Eget innehav i Securitas: 58 698 B-aktier.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.