Många frågetecken i Enea
Det dröjde inte länge för Eneas nye vd Johan Wall att sätta sitt bomärke på bolaget. I samband med rapporten för första kvartalet kom beskedet att Enea framöver bara ska satsa på sitt realtidsoperativsystem OSE.
Strategibytet är helt logiskt. Enea har spretat åt lite olika håll på senare år och när nedgången kom för både telekomindustrin och it-branschen som helhet blottades sprickorna i bygget. Hela tiden har dock satsningen på operativsystem som arbetar i realtid, så kallade RTOS, varit det mest spännande inom Enea.
RTOS är mjukvara som sitter direkt i kretsarna och ingår i allt från mobiltelefoner, dataväxlar, baststationer, bilelektronik till medicinsk utrustning. Marknaden är alltså stor. Enorm räknat i enheter men i till exempel mobiltelefoner står Eneas produkt för under en krona av kostnaden.
Som en del av omvandlingsprocessen ska Enea sälja en del av sin konsultverksamhet och rationalisera övriga delar. Det som är till salu omsatte förra året 103 miljoner kronor och hade 120 anställda.
Kvar blir OSE med drygt 430 anställda. Intäkterna där kommer dels från licenser, dels från konsulttjänster som är kopplade till produkten. Det gör att Enea framöver i princip är ett renodlat mjukvaruföretag att jämföra med bolag som Telelogic.
Johan Walls första prioritet är att få ordning på de avtal som Enea har med de stora kunderna på telekomsidan. Hittills har de ofta gett en viss summa oavsett hur bra till exempel en viss mobiltelefon säljer.
Uppgiften att få kunderna att betala mer för i princip samma sak är knappast en lätt uppgift men det är tänkt att vara det första steget på väg mot lönsamhet för OSE. För trots att Eneas RTOS sitter i 15 procent av världens alla mobiltelefoner och hälften av basstationerna så går OSE fortfarande med förlust.
Steg två är att växa. Dels växer marknaden som helhet med runt 15 procent per år enligt marknadsbedömare, dels så strävar Wall efter att ta för sig mer inom andra segment än telekom.
För det ändamålet avser Wall att satsa mer av Eneas resurser på försäljning.
I dag kommer tre fjärdedelar av intäkterna för OSE från telekom, övriga kunder är försvars-, flyg- och fordonsindustrin samt medicinteknik.
En intressant fråga i sammanhanget är förstås om Enea är stort nog för att klara sig självt som mjukvarubolag. Dagens nivå på utvecklingsbudgeten ska räcka men för att nå lönsamhet krävs då en bra tillväxt. Inte minst för licensintäkterna som förra året var runt en tredjedel, men som väntas växa till runt hälften av intäkterna.
Med avstamp i årets första kvartal blir då nya Enea ett bolag med runt 450 miljoner kronor i försäljning och en förlust på uppåt 20 miljoner kronor. Om man får en gånger omsättningen för konsultverksamheten blir kassan knappt 200 miljoner kronor efter att kostnaderna för omstruktureringen beaktats.
Dra av kassan och värdera konsulteriet till en gånger omsättningen så värderas licensaffären till en bra bit över tre gånger intäkterna. Om OSE hade varit närmare lönsamhet hade den värderingen varit helt OK men med så pass många bollar i luften som det nu är så blir Affärsvärldens råd att avvakta, trots de fina framtidsutsikterna.
Det nya Enea kan mycket väl börja visa vinst, om än blygsam, i år men det räcker inte för att motivera dagens värdering givet alla de frågetecken som finns i dagsläget. Lyckas man med omförhandlingen av sina avtal? Kan man hänga med marknaden uppåt och ta andelar? Är bolaget stort nog för att orka med fortsatt utveckling?
Konkurrenten Wind River är noterad i USA och värderad ännu högre än Enea men Wind River har dock börjat visa vinst det senaste kvartalet och är mycket större än Enea. Det är också privatägda Green Hills som enligt egen utsago varit lönsamt sedan start. Dit har Enea fortfarande en bit.
_____________________________
Blygsam vinst
Enea, mkr 2003 2004p 2005p
Omsättning 572 500 550
Resultat före skatt -34 10 40
P/e-tal neg 103 26
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.