Mekonomens vinst svagare än väntat – återinför utdelning

Bildelskedjan Mekonomen redovisar en omsättning i linje med förväntat under fjärde kvartalet. Rörelseresultatet var lägre än väntat. Jämfört med föregående år steg vinsten.
Mekonomen

Omsättningen steg 3,1 procent till 2 954 miljoner kronor (2 864). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 2 967.

Ebitda-resultat blev 313 miljoner kronor (134), med en ebitda-marginal på 10,6 procent (4,7).

Ebita-resultatet uppgick till 159 miljoner kronor (107), med en ebita-marginal på 5,4 procent (3,7).

Rörelseresultatet blev 104 miljoner kronor (57), väntat rörelseresultat var 139. Rörelsemarginalen var 3,5 procent (2,0).

Justerat rörelseresultat utföll på 149 miljoner kronor (148), väntat var 167, med en justerad rörelsemarginal på 5,0 procent (5,2).

Resultatet efter skatt blev 55 miljoner kronor (9), analytikerkonsensus 79.

Resultat per aktie hamnade på 1 kronor (0,18).

Mekonomen föreslår 0,5 kronor i utdelning (0).

Mekonomens vd Pehr Oscarson kommenterar att 2019 varit ett år av transformation där den modesta försäljningstillväxten under det fjärde kvartalet är ett resultat av en svag marknad, som påverkats av en ovanligt mild vinter.

Till följd av en bättre finansiell ställning föreslås en utdelning om 0,5 kronor per aktie och målet framöver är att fortsatt minska skuldsättningsgraden.

”Vi har en solid plattform när vi går in i 2020, anpassad för lönsam tillväxt i alla delar av verksamheten, huvudsakligen genom våra pågående strategiska projekt och initiativ. I linje med vårt fortlöpande strategiarbete kommer vi att lägga ännu mer fokus på konceptualiseringen av vår verksamhet och har i linje med detta beslutat att per idag utöka koncernledningen med en direktör för affärsutveckling och strategi”, kommenterar Oscarson angående utsikterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.