Miljardaffär i läkemedelsbranschen

Abbvie köper Pharmacyclics för 21 miljarder dollar. Köpet ger bolaget tillgång till vad som väntas bli en av världens bäst säljande cancerläkemedel och utökar räckvidden inom onkologiområdet. Det rapporterar Reuters.

Affären, som är det senaste exemplet på stora läkemedelsbolag som köper bioteknikbolag för att fylla på sin pipeline av läkemedel, är överraskande då Johnson & Johnson har setts som en favorit att köpa upp Pharmacyclics.

Abbvie kommer att betala 216,25 dollar per aktie i kontanter och aktier. Det är en budpremie på 13 procent jämfört med Pharmacyclics stängningskurs i onsdags.

Förvärvet minskar Chicagobaserade Abbvies beroende av sin storsäljare Humira mot ledgångsreumatism. Preparatet står för en majoritet av intäkterna men väntas börja tappa i försäljning under 2017 eller 2018.

Abbvie misslyckades i oktober i fjol att köpa Dublinbaserade Shire för 55 miljarder dollar efter att USA ändrade skattereglerna för att hindra att amerikanska bolag flyttade sitt säte utomlands för att minska bolagsskatten.

Deutsche Banks analytiker Robyn Karnauskas anser att affären är positiv för Abbvie då Pharmacyclics Imbruvica, som används för behandling mot blodcancer, kommer att ge bolaget större diversifiering och minska beroendeet av Humira.

Pharmacyclics förväntar sig att försäljningen av Imbruvica kommer att nå 1 miljard dollar i USA i år. Analytikerna förväntar sig en global försäljning på 5,8 miljarder dollar 2020, enligt en enkät gjord av Thomson Reuters Cortellis.

Abbvie, en av knoppning från Abbott Laboratories 20143, räknar med att förvärvet kommer att de ett ”starkt positivt bidrag” till intäkterna och resultatet år 2017.

Kalifornienbaserade Pharmacyclics marknadsför Imbruvica tillsammans med Johnson & Johnson. J&J säger i ett uttalande att bolaget ser framåt mot att fortsätta arbeta med Abbvie.

Media har rapporterat att Johnson & Johnson var nära att köpa Pharmacyclics. Schweiziska Novartis ska också ha varit intresserade av ett förvärv.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.