Mindre muntert i tjänsteindustrin

Sveriges inköpschefsindex för tjänsteindustrin minskade i mars.
Tjänstesektorn.
Foto: Gorm Kallestad

Tjänsteindexet sjönk i mars till 61,3, från föregående månads utfall som var nedreviderat till 62,5 från preliminärt 62,7.

“Det är tredje månaden i rad som indexet befinner sig över 60-nivån, vilket visar på en fortsatt utbredd aktivitetsökning i tjänstesektorn och som lett till ett ökat nyanställningsbehov för första gången sedan 2019”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster (1,3 indexenheter) följt av affärsvolym (0,6 indexenhet) medan delindex för sysselsättning och leveranstider bidrog med sammantaget 0,7 indexenheter.
Sveriges sammanvägda inköpschefsindex minskade till 62,0. Föregående månads utfall reviderades till 62,3 från preliminärt 62,4.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige mars, 2021 februari, 2021
Inköpschefsindex för tjänstesektorn 61,3 62,7
Inköpschefsindex sammanvägt 62,0 62,4
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG