Minusöppning väntas på börsen

Efter ett par dagars tydlig uppgång ser Stockholmsbörsen ut att öppna i negativt territorium på onsdagen.

På Wall Street mattades en tidig uppgång på tisdagen under de avslutande handelstimmarna. De ledande börsindexen stängde på minus 0,2-0,3 procent. I Asien var börsutvecklingen blandad på onsdagsmorgonen med klart plus i Japan och minus på Kinabörserna.

Eurogruppen kunde inte enas om ett ekonomiskt krispaket natten till onsdagen. Efter 16 timmars förhandling suspenderade eurogruppens ordförande Mario Centeno mötet för att återupptas på torsdagen.

Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade vid 8.35-tiden en öppning ned på 1,0 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 visade samtidigt 1,3 respektive 1,9 procent.

Marknaderna kommer framåt noga följa utvecklingen i Wuhan i Kina. Staden där utbrottet började har nu hävt nedstängningarna efter 76 dagar. Det kan ge ledtrådar för resten av världen hur det ser ut när det värsta är över.

På svensk nyhetsfront överväger den svenska regeringen “extraordinära åtgärder” i och med ökat spelande på nätkasinon i spåren av covid-19 och inställda sportevenemang, rapporterade TT på tisdagskvällen.

Bussoperatören Nobinas rapport visade ett resultat före skatt om 10 miljoner kronor för sitt fjärde kvartal, december till februari. Analytiker snittestimat låg 19,3 miljoner, enligt Infront. Försäljningstillväxten var 1,7 procent. Ingen utdelning föreslås för 2019.

Låsbolaget Assa Abloy har släppt prelimära siffror för första kvartalet. Rörelseresultat minskade till 2.751 miljoner kronor (3.246). Omsättning ökade med 3 procent medan organisk tillväxt var -3 procent. Enligt bolaget påverkades verksamhet och intäkter i Asien och i synnerhet Kina väsentligt. I resten av världen påverkades verksamheten av leveransutmaningar från och med februari, medan försäljningen inte minskade markant förrän i mars.

Swedbank uppskattar att totala kostnader helår 2020 blir cirka 21,5 miljarder kronor, exklusive sanktionsavgiften på 4 miljarder från FI. Ökningen på 1,5 miljarder jämfört med tidigare uppskattning beror främst på högre utredningskostnader, ytterligare förstärkningar av arbetet mot penningtvätt och ökade insatser för att motverka effekterna av covid-19 för bankens kunder. Swedbank kommer att redovisa kreditförluster på grund av ökade reserveringar om cirka 2,2 miljarder första kvartalet och hänvisar i första hand till den kris som covid-19-epidemin utlöst.

Konfektyrbolaget Cloetta bekräftar i en uppdatering om effekterna av covid-19 risken att kundernas efterfrågan av lösgodis kommer att minska kraftigt. För att delvis kompensera för den lägre kundefterfrågan vidtas åtgärder som att fylla lösgodishyllorna i butikerna med förpackade märkesvaror samt att använda golvutrymmet till att sälja paketerade lösviktsprodukter.

Fastighetsbolaget Brinova har gjort en riktad nyemission på cirka 7,2 miljoner B-aktier genom ett accelererat book building-förfarande. Teckningskursen var 24 kronor, en premie på cirka 0,8 procent mot tisdagens stängning.

I gamingbolaget Embracers riktade emission var kursen 89 kronor och bolaget tillförs 1.647 miljoner kronor före emissisonskostnader. Aktien stängde på 94 kronor på tisdagen.

Bland mindre bolag drar IT-bolaget Empir tillbaka utdelningsförslaget och ser över strategi och finansiella mål. Scout Gamings intäkter i första kvartalet väntas hamna på 8,2-8,7 miljoner kronor (3,5). Intäkterna påverkades positivt av stark underliggande kundaktivitet fram tills sportevenemang i mitten av mars började ställas in. Bolaget väntar sig för närvarande bara tillfälliga negativa effekter i sin verksamhet till följd av corona-utbrottet.

Nordea Markets höjer sin rekommendation för Beijer Alma till köp från behåll med riktkurs 131 kronor. Aktien stängde på 87:80 kronor på tisdagen.

ODI Pharma, verksamt inom medicinsk cannabis, räknar med att förseningar av importer till följd av covid-19 kommer att leda till att försäljningen av bolagets produkt förskjuts med cirka tre månader.

Ica publicerar månadsförsäljning i Sverige för mars klockan 8.45.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här