Autoliv
Morgan Stanley: Bilsäkerhetsföretaget måste välja riktning
“Vi tror att ledningen måste ändra bolagets nuvarande kurs bort från ett bolag inom passiv säkerhet med en liten del sekulär tillväxt som köper tillbaka egna aktier dyrt om det ska komma i närheten av att motivera de nuvarande multiplarna eller, för den delen, fortsätta att vara en relevant aktör i framtida autonom värld”, skriver banken.
Bolaget måste välja en av två vägar: krymp och specialisera eller expandera och diversifiera.
Den första strategin innebär att sälja den passiva säkerheten och fokusera helt på aktiv säkerhet. Banken skulle vilja att bolaget emulerar Mobileyes affärsmodell med höga marknadsandelar och höga marginaler inom ett antal högteknologiska produkter.
“Det skulle inte vara lätt. För det första är Autolivs affär inom aktiv säkerhet inte i närheten av den kvalitet och marknadsposition som Mobileye har. Men vi tror att det skulle vara en bättre väg in i den autonoma världen än den som Autoliv är på för närvarande”, skriver banken.
Passiv säkerhet är fortfarande en viktig affär med bra kassagenerering och potential på tillväxtmarknader, men på sikt kommer värdet av den att sjunka och den “är verkligen inte värd ett PE på 14-15”, anser banken.
Den andra strategin är att börja förvärva verksamheter och produkter för få en plats vid bordet där de största underleverantörerna i industrin – så kallade Tier 0-leverantrörer som Delphi, Continental, Bosch, Denso och TRW-ZF – i dag sitter.
“Det skulle innebär att Autoliv köper ett antal verksamheter som investerarna kan se som ‘ospännande’, men det skulle ge Autoliv den flerområdes-expertis (särskilt inom el, elektronik, drivlinor och chassi) som behövs om man vill kontrollera flerfunktionsstyrenheten (som är hjärnan och den viktigaste delen i en autonom bil).”
“Vi tror att Autoliv behöver börja hänga på loppmarknader som andra tier 1-leverantörer som vill sälja ‘icke kärn’-verksamheter anordnar”, skriver banken.
I vilket fall som helst måste Autoliv sluta fokusera på återköp och i stället börja använda sin balansräkning på ett mer strategiskt sätt, anser banken som dock är övertygad om att bolagets ledning inser den nya teknikens omvälvande natur och därför kommer att ta rätt steg.
Morgan Stanley har rekommendationen undervikt med riktkursen 70 dollar, motsvarande cirka 510 kronor.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.