Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Skrämda sparare högvilt. Svenska banker och fondkommissionärer har drabbats av hedgefeber. När börserna rasar och fondspararnas nyinsättningar sviker, är nya hedgefonder ett sätt att locka fräscha pengar. Det gör redan Bancos tre år gamla hedgefond, vars kapital fördubblats i år, som en följd av massiva nyinsättningar. “Vi har en hedgefond som har ganska låg risk. Den har vi marknadsfört från förra året och speciellt mycket under det här året som ett gott alternativ, dels när aktiemarknaderna är svaga, dels som ett alternativ till räntefonder och blandfonder som en bas i en fondportfölj”, säger Anders Malmborg, VD för Banco Fonder.
Telenor räknar på Bredbandsbolaget Norska teleoperatören Telenor håller dörren öppen för köp av företag som Bredbandsbolaget och Utfors. Bakgrunden är bolagets strategi att bli en av de ledande bredbandsaktörerna i Norden. “Inom ett par år ska vi vara etta eller tvåa i Norden”, säger Per Tengblad, ansvarig för Telenor Bredband i Sverige.
Duni har problem med finansieringen. Pappersförädlingskoncernen Duni har problem med att omförhandla sina lån. Innan finansieringen är löst kan företaget, trots hot om vite från PRV, inte lämna årsredovisningen för 2000. Samtidigt ryktas det om ägarförändringar. “Vi sitter i slutförhandlingar med ett konsortium. Vi räknar med att vara klara inom de närmaste veckorna. Det är en oplanerad försening som gör att våra revisorer inte kan lämna en ren revisionsberättelse. De kan inte intyga att vi är en så kallad ongoing concern”, säger Jens Tångeberg, informationsdirektör på Duni.
FINANSTIDNINGEN Miljömiljarder i sjön. Kalkning av sjöar är ännu ett miljardprojekt som regeringen inte vet effekterna av. Efter 25 år och 2,5 miljarder syns fortfarande inga förbättringar i miljön. Forskare tror att pengarna tvärt om kan ha bidragit till att försämra miljön. ”Att medicinera en frisk patient leder bara till biverkningar samtidigt som det inte finns några fördelar”, säger Tomas Hallingbäck, forskare vid Lantbruksuniversitet i Uppsala.
Staten kräver bättre etik av sina bolag. Regeringen vill skärpa de etiska kraven på statens bolag. Statens företag ska vara föredömen och ligga i framkant. Det säger Claes Ånstrand, nytillträdd statssekreterare med ansvar för statliga bolag på näringsdepartementet. ”Många anser att etik, miljö och jämställdhet inte har med affärsmässighet att göra. Jag tror att det är precis tvärtom. Jag vill att de statliga bolagen ska vara föregångare, och bli ännu mer tydliga och öppna i hur de jobbar på dessa områden”, säger Ånstrand.
SVENSKA DAGBLADET Dyra bostäder står tomma. JM har hittills bara lyckats sälja cirka 25 procent av lägenheterna i sitt hårdlanserade “intelligenta” hus på Kungsholmen. Byggföretagen medger att det tar längre tid att sälja dyrare nyproduktion. På tisdagskvällen hade JM offentlig visning av sina nya borätter på Kungsholmen i Stockholm. Kvarteret Vallgossen i hörnet av Arbetargatan och Sankt Göransgatan har utannonserats som Stockholms “första intelligenta flerfamiljshus” med bredband och annat.
Flygstrejk kan bryta ut i natt. Medlarna i den varslade flygkonflikten arbetar mot klockan. I natt klockan 00.00 inleds konflikten bland 500 tekniker. Från och med natten till fredag arbetar ingen av dem övertid och samtidigt blockeras alla nyanställningar. I dag, torsdag, väntas medlarduon Göte Larsson och Gunnar Högberg konstruera ett första (?) förslag till uppgörelse. Men förhoppningarna om ett snabbt slut på den utdragna förhandlingen och därmed stopp för den hotande konflikten är begränsade.
DAGENS NYHETER Börsras hot mot kronan. På två dagar har Ericssonaktien rasat med nära 19 procent. Bolaget har dragit med sig Stockholmsbörsen till den lägsta nivån sedan Asienkrisen 1998. Kronan hakar på och nu hotas stabiliteten i den svenska ekonomin, varnar bedömare.
Ny adress bäddade för bedrägeri. Först ändrade bedragarna företagets adress hos Patent- och registreringsverket. Sedan åkte de på shoppingrunda till varuhus. Det var när företaget fick påstötning om att fakturorna inte betalats som bedrägeriet avslöjades.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.