Näringslivet oroas över Sverigebilden
Många svenska industrijättar och storföretag behöver kunna attrahera spetskompetens från hela världen för att stå sig i den globala konkurrensen. Om Sverigebilden påverkas negativt kan det bli svårare, enligt toppdirektörer som TT har talat med.
Det handlar om allt från att kunna locka med skolor, bra boendemiljö, vård och omsorg och ordning och trygghet.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson lyfte problematiken redan i somras i en intervju med TT. Nu ett halvår senare säger han:
– Problemet kvarstår, jag vill inte kommentera om det blivit bättre eller sämre, men det är fortfarande ett stort problem som man kan göra mycket mer åt.
Generellt har brottsligheten inte ökat i Sverige, men den rapporteras som råare och uppklarningsprocenten exempelvis för sprängdåd är låg.
Problematisk bild
I veckan exploderade en bil på Volvo Cars egen parkering i Torslanda. Ingen person kom till skada men polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.
– Vi anställer folk från andra länder. De ställer samma frågor som vi svenskar gör när vi ska flytta till exempel till Brasilien eller något annat land. “Hur fungerar det här, är det säkert, var ska barnen gå i skolan?” Då kan du tänka dig när de läser om Göteborg och googlar vad som skrivs i USA om Sverige. Det hjälper definitivt inte oss.
Industrikoncernen Alfa Laval har sitt huvudkontor i Lund/Malmö-regionen. Vd Tom Erixon upplever att bilden av regionen, inte minst Malmö, börjar bli problematisk.
– I den här regionen har vi levt med den här problematiken en längre tid än i många andra delar av Sverige. Åtgärdsprogrammen har inte förmått hantera det här. Där vi befinner oss nu är ingen överraskning, säger Tom Erixon.
Än så länge är inte den stora frågan för Alfa Laval svårigheten att attrahera utländsk personal, men det ligger i farans riktning, enligt Tom Erixon. Däremot upplever han att det kan vara svårt att locka kompetens från andra delar av Sverige.
– Om du ska övertyga folk från olika delar av Sverige, inklusive Stockholm och Göteborg, att flytta ner till Malmö-regionen för långsiktig karriär och man ska fundera över var barnen ska gå i skola och i vilken stadsdel man vill bo är det klart att det här inte är någon fördel, i en region som i övrigt är mycket expansiv och ligger väldigt väl till i många avseenden.
– Sen tror jag att alla har förtroende för att de program som nu är i satta i verket nu kommer att få effekt, men det är long overdue (väldigt sent), säger han.
Vill bidra
Ericssonchefen Börje Ekholm sade till TT för två veckor sedan att han är oroad över att en råare kriminalitet kan slå mot svenskt konkurrenskraft och påverka Sverige negativt som exportland. Han får medhåll från AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt.
– Vi är ett öppet land och vi tror på handel, utbyte, samarbete, och vi behöver attrahera talanger. Det är viktigt med en samlad bild av att Sverige är ett tryggt och bra samhälle när det gäller de viktigaste samhällsfunktionerna, säger han.
Det händer ännu så länge inte ofta, men då och då, att ämnet kommer upp i kontakter utomlands, enligt honom.
– Vi är en stor aktör i Sverige och vi tar det här på största allvar och vill vara med och bidra till ett bra samhälle. Vi jobbar jättemycket både med kommuner och med regioner, säger Martin Lundstedt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.