Nasdaq vill få till en regeländring på Stockholmsbörsen – kan slå mot EQT:s aktie 

Börsoperatören Nasdaq försöker få sin dataleverantör Refinitiv att ändra hur man beräknar ”free float” på Stockholmsbörsen, något som kan slå mot riskkapitalbolaget EQT:s aktie. Det skriver Dagens industri.
Stockholmsbörsen
Foto: Tobias Ohls
Refinitiv räknar idag även in aktier under inlåsningsavtal som free float. Detta gynnar EQT då dess free float, det vill säga tillgängliga aktier för handel, är liten. Men inräknat för de många storägare som sitter på aktier under inlåsningsavtal, blir bolagets free float betydligt högre. Som en följd tvingas indexfonder köpa på sig betydligt mer EQT-aktier än vad de egentligen skulle behöva.

Nu försöker Nasdaqbörsen få till en ändring och enligt Di är man redo att helt byta dataleverantör om inte detta går att ordna på något annat sätt. Förhoppningen är att detta ska vara åtgärdat vid nästa omviktning av index vid årsskiftet. Efter det blir nästa möjlighet vid halvårsskiftet 2022.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.