Nedåtrekyl på börsen

Stockholmsbörsen hade efter en dryg halvtimmes handel återtagit en del av den inledande nedåtrekylen efter att de senaste två dagarna ha stigit.

Klockan 9.45 pekade hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit 1,5 procent till nivån 1.426. Aktier för 2,9 miljarder kronor hade då omsatts. På de europeiska börserna var DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris ner dryga 2 procent.

Majoriteten av storbolagen inom OMXS30 var ner på torsdagen, där bland annat Getinge, SKF och Securitas höll näsan över nollstrecket. Getinge, som utvecklat bra i relativa termer under coronakrisen, var upp 1,4 procent medan SKF och ABB var upp 1,6 respektive 0,8. I bottenskiktet fanns H&M, Boliden och SEB med nedgångar mellan drygt 3 och 4 procent.

Sandvik ska spara 1,5 miljarder under 2020, meddelade verkstadsbolaget och sänker samtidigt utdelningen till 3 kronor per aktie från det tidigare förslaget om 4:50 kronor, med hänvisning till det instabila marknadsläget. Aktien återfanns på den övre delen av listan med en uppgång om 0,6 procent.

Atlas Copco var ner 2,1 procent. Verkstadsbolaget anslöt sig till de bolag som nu ser över utdelningen för 2019 och väljer att senarelägga det andra utdelningstillfället av 3:50 kronor av den totala utdelningen om 7:00 kronor för 2019.

Billerud Korsnäs kommer också att minska på utdelningen och drar tillbaka den tidigare föreslagna extra utdelningen om 4:30 kronor per aktie, var ner drygt 3 procent.

Även Medicover, som rusade 18 procent på onsdagen efter en rekommendationshöjning, har beslutat att dra tillbaka förslaget om utdelning till årsstämman. Aktien förlorade 7,6 procent.

Intrums aktien backade drygt 4 procent. Kredithanteringsbolaget meddelade att det inte längre finns förutsättningar för bolaget att nå tidigare uppsatta mål, samt att resultatet kommer att påverkas negativt av covid-19 under en “begränsad period”.

Forskningsbolaget Saniona har ingått ett andra samarbetsavtal med tyska Boehringer Ingelheim inom schizofreni. Avtalet kan innebära milstolpsbetalningar upp till 76,5 miljoner euro, och aktien steg 8,2 procent.

Oncopeptides steg 16 procent. Bolaget meddelade att de övergripande slutresultaten från fas 2-studien Horizon, som utvärderar melflufen i patienter med relapserande och refraktärt multipelt myelom (RRMM), visar på en förbättrad tumörsvarsfrekvens.

Bland forskningsbolagen var även Calliditas upp över 8 procent till 20 kronor. Redeye har höjt sitt motiverade värde i ett basscenario för forskningsbolaget till 140 kronor från tidigare 90 kronor.

Den avmattande efterfrågan från Beijer Almas kunder som aviserades i samband med bokslutskommunikén i februari har fortsatt under inledningen av 2020, skrev bolaget i ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagskvällen efter börsstängning. Aktien som handlade utan rätt till utdelning om 3:50, var ner 2:10 kronor, motsvarande 2,6 procent.

Tidningen Affärsvärlden rekommenderar köp i mobilspelbolaget G5. Bolaget har knappt påverkats av coronaviruset då flertalet anställda kan arbeta hemifrån, konstaterar tidningen. Aktien var upp drygt 5 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här