Nedgång väntas på börsen

Efter tre dagar med uppgångar stod Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen inför en öppning nedåt, trots en positiv stämning på Wall Street på torsdagen.
Nedgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Fredagens handel i Asien var blandad, med nedgångar i storleksordningen 2 procent i Kina, men med uppgångar på cirka 1 procent i Japan och i stort sett oförändrat i Sydkorea. Basmetallerna noterades överlag lägre, kryptovalutan bitcoin rasade och de amerikanska börsterminerna backade något på morgonen.

Vid 8.15-tiden pekade terminerna för tyska DAX och franska CAC40 båda omkring 0,5 procent ned. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,4 procent.

De kinesiska börserna tyngdes fortsatt av USA:s president Donald Trumps beslut att i praktiken hindra Huawei från att exportera till USA. Företrädare för de båda länderna gav bitvis motstridiga besked om när handelsdiskussionerna kan komma att återupptas.

“De senaste veckornas upptrappning i handelskonflikten är oroväckande och risken för att samtalen bryter samman helt har tydligt ökat de senaste dagarna”, kommenterar SEB i ett morgonbrev.

På svensk hemmaplan visar SEB/Deloittes halvårsvisa undersökning om stämningen bland landets finanschefer ett trendbrott med en tydlig nedgång, efter fem undersökningar med idel uppgångar. En majoritet av de tillfrågade anser dock fortfarande att deras möjligheter är fördelaktiga, påpekar SEB.

I övrigt var nyhetsflödet tunt. Några bolag har rapporterat kvartalsresultat. Bostadsbyggaren Besqab redovisade fallande resultat och intäkter. Rörelseresultat blev 10,7 miljoner kronor, ned från drygt 36 miljoner för ett år sedan.

I motsatt riktning gick CLX Communications, blivande Sinch, som redovisar ett justerat ebitda-resultat på 112 miljoner kronor för kvartalet, upp från 65 miljoner samma period i fjol.

Även skolföretaget Engelska skolan redovisar ökad omsättning och resultat. Det rapporterade rörelseresultatet blev 64,2 miljoner kronor (52,7) och rörelsemarginalen var 8,6 procent (8,3).

På rekommendationsfronten märks att Deutsche Bank har höjt SEB till köp, från tidigare behåll. Vidare har Barclays sänkt rekommendationerna för Nordea och Swedbank till jämvikt från övervikt.

Börserna i Oslo och Köpenhamn är stängda på fredagen för firande av nationaldagen respektive stora bönedagen.

Aktivistfonden Cevian är i färd med att sälja sitt innehav i det danska fraktbolaget DSV, motsvarande 3,7 procent av bolaget.

På makroagendan återstår bland annat EMU-områdets KPI och byggproduktion för april klockan 11, samt USA:s ledande indikatorer och Michiganindex klockan 16.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.