Nedgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas öppna lätt nedåt på måndagen. Fortsatta oroligheter för oljan har fått priset att stiga med omkring en procent.

USA-börserna inledde uppåt i fredags, men tappade fart efter rapporter om att en kinesisk delegation hade ställt in ett besök i Montana planerat till denna vecka.

Asienbörserna har letat sig nedåt på måndagen med börserna i Fastlandskina i täten för nedgången. I Japan höll marknaderna dock stängt med anledning av firandet av höstdagjämningen.

Med en kvart kvart till börsöppning pekade terminerna för de ledande Europabörserna åt skilda håll. Noteringen för Parisbörsen var ned 0,2 procent medan motsvarande noteringar för London-, och Frankfurtbörsen var upp 0,2 procent vardera. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång på 0,3 procent.

Morgan Stanley har gjort en genomgång av sina rekommendationer i banksektorn. SEB får en sänkt rekommendation till undervikt från jämvikt av analyshuset medan Swedbank å andra sidan höjdes till övervikt från jämvikt.

Det europeiska fastighetsbolaget Vonovia köper Blackstones majoritetspost i Hembla. Affären utlöser ett budpliktsbud på nivån 215 kronor per aktie. Det är drygt 20 procent över fredagens stängningskurs.

Handelsbanken har uppgraderat sin rekommendation för Bonava till köp från sälj.

Simris Alg kom under måndagsmorgonen med ett beskt besked. Dels ska bolaget genomföra en företrädesemission om nästan 38 miljoner kronor samt en riktad emission av teckningsoptioner. Totalt summerar det till knappt 58 miljoner kronor. Likviden ska användas för att finansiera en marknadsexpansion och för att återbetala brygglån. Som lök på laxen sänkte Simris Alg även försäljningsmålet för 2019 till 5-8 miljoner kronor från tidigare 7-12 miljoner kronor.

MTG får en köprekommendation av Dagens industri. Tidningen framhåller att bolaget har goda möjligheter att lyckas, vilket skulle ge en mycket stor hävstång i resultaträkningen.

Börsveckan utfärdar i det senaste numret köprekommendationer för Sdiptech, Kindred och Rejlers

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.