Negativt utslag för Xvivo i patenttvist

Skiljenämnden har beslutat att Xvivo inte har rätt till de low potassium dextran, LPD-lösningar med kalcium, enligt förbättringsklausulen i det gällande avtal bolaget har med Igelösa.

Beslutet rörde frågan vilka avtalsmässiga rättigheter Xvivo har i relation till tre patent/patentansökningar som Stig Steen/Igelösa överlåtit till Vivoline.

Xvivos egna legala kostnader har tagits löpande. Ytterligare kostnader för motpartens legala kostnader samt kostnader för skiljeprocessen om totalt cirka 2,1 miljoner kronor kommer belasta fjärde kvartalet 2014.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Av domslutet framgår enligt Xvivo att frågan “var komplex”, vilket också “förstås av att utgången blev negativ trots att Xvivo hade stöd för sin sak av rättslig och industriell expertis”.

Xvivo analyserar för närvarande om, och i så fall i vilken utsträckning skiljedomen påverkar den pågående tingsrättsprocessen mot Aktietorget-noterade Vivoline Medical.

Bakgrunden är att Xvivo, som då var en del av Vitrolife, hade ett samarbete med Stig Steen och hans bolag Igelösa. Ett substantiellt stöd till Stig Steens forskning ska ha utgått mot rättigheterna att kommersialisera Steens uppfinningar avseende LPD-lösningar med kalcium för organpreservation samt eventuella patenterbara förbättringar som utvecklades av Steen/Igelösa”.

För drygt ett år sedan inledde Xvivo rättsliga förfaranden mot Stig Steen/Igelösa samt Vivoline Medical för att fastställa att vissa patent som Vivoline förvärvat från Stig Steens/Igelösa egentligen innefattas i de exklusiva rättigheter som Xvivo har erhållit från Stig Steen/Igelösa.

Xvivo hade, efter konsultation med juridiska experter i Sverige, gjort bedömningen att så var fallet och bolaget fann då att det var en “skyldighet mot aktieägarna” att lösa frågan rättsligt, då förhandlingar med Steen/Igelösa och Vivoline misslyckats.

Xvivos egen produkt Steen Solution omfattas inte av tvisten och skyddas av beviljade patent som löper till år 2021, skriver Xvivo vidare.

“Xvivo Perfusion anser att utfallet är beklagligt, men vill betona att det inte inskränker på bolagets befintliga produktportfölj eller affärsinriktning. Från domen framgår det tydligt att målet innefattade komplexa rättsliga frågor där skiljenämnden kom till en annan bedömning än de experter Xvivo anlitat”, kommenterar vd Magnus Nilsson.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.