Nibe något under förväntan

Värmeteknikbolaget Nibe redovisar resultat något under analytikernas förväntningarna i fjärde kvartalet 2019. Bolaget höjer utdelningen.

Nettoomsättningen steg 9,8 procent till 7 137 miljoner kronor (6 498). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 7 139 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 953 miljoner kronor (905), väntat rörelseresultat var 968 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 13,4 procent (13,9).

Resultatet före skatt var 886 miljoner kronor (877), analytikerkonsensus låg på 927 miljoner kronor.

Resultatet efter skatt blev 685 miljoner kronor (689), analytikerkonsensus var på 710 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 1,40 kronor (1,30), en ökning med 7,7 procent. Analytikerna hade räknat med 1,44 kronor.

“Vår sammanfattning av 2019 är att vi, i en marknad präglad av försiktighet och med stora variationer mellan olika marknader och marknadssegment, har lagt ännu ett robust helår bakom oss med såväl fortsatt omsättnings- som resultattillväxt”, säger Gerteric Lindquist, vd och koncernchef för Nibe i bokslutskommunikén.

“Med vår företagsfilosofi och vårt starka produktprogram är vi väl positionerade i en marknad som allt tydligare präglas av övergången till ett mer hållbart och digitaliserat samhälle. De under året genomförda förvärven liksom inriktningen av vår egen produktutveckling bedöms förstärka vår position ytterligare. Vårt interna effektiviseringsarbete och noggranna kostnadskontroll fortsätter också med oförändrad intensitet”, fortsätter Lindquist.

“Även om vår omvärld är svårbedömd är vi, tack vare vår geografiska spridning, stabila lönsamhet och goda finansiella beredskap för ytterligare offensiva förvärv, försiktigt positiva till 2020 som helhet”, avslutar Gerteric Lindquist.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här