Nibes resultat betydligt bättre än väntat 

Värmeteknikbolaget Nibe redovisar intäkter i andra kvartalet 2020 som var något högre än analytikernas förväntningar. Nettoresultatet blev betydligt högre än förväntat.
Nibes resultat betydligt bättre än väntat  - nibe.
Nibe utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter som exempelvis värmepumpar, ventilationsprodukter, varmvattenberedare och fjärrvärmeprodukter.

Nettoomsättningen steg 2,2 procent till 6 227 miljoner kronor (6 093). Utfallet var 3,1 procent bättre än Factset analytikerkonsensus som låg på 6 029 miljoner kronor

Rörelseresultatet ökade till 682 miljoner kronor (659). Rörelsemarginalen var 11,0 procent (10,8).

Resultatet före skatt var 648 miljoner kronor (596).

Resultatet efter skatt blev 492 miljoner kronor (448). Det var 26,2 procent högre än analytikerkonsensus som låg på 390 miljoner kronor.

Resultat per aktie hamnade på 0,95 kronor (0,89).

Slutligt ställningstagande till eventuell utdelning för 2019 kommer att tas av styrelsen efter utgången av tredje kvartalet.

I rörelseresultaten ingår inga sökta permitteringsstöd i Sverige till följd av covid-19.

Nibes vd Gerteric Lindquist framhåller i utsikterna för 2020 att bolaget företagsfilosofi och starka produktprogram med fokusering på energieffektivitet och hållbarhet ligger rätt i tiden. Nibe har god beredskap för att kunna vara fortsatt offensiva på förvärvssidan. Bolagets interna effektivitetsarbete kombinerat med noggrann kostnadskontroll borgar för fortsatt goda marginaler.

Vidare framhåller han att alla tre affärsområden har en god geografisk spridning, vilket gör bolaget mindre sårbart för lokala svackor i efterfrågan. Nibes decentraliserade organisation, byggd på självständiga enheter, skapar förutsättningar för ökad motivation och flexibilitet.

I likhet med tidigare år är effekterna av konjunkturutvecklingen, valutaoron och de volatila energipriserna, kombinerat med den politiska turbulensen på flera håll i världen, svåra att förutse

– Till dessa osäkerhetsfaktorer kan utbrottet av covid-19 läggas, vilket på bred basis förändrat situationen för de allra flesta av världens samhällen och företag, inklusive vårt eget. Medan vi under första kvartalet påverkats i relativt liten omfattning av utbrottet har vi under kvartal två visserligen påverkats i större omfattning men situationen har ändå varit hanterbar. Vi antar att de flesta länder under andra halvåret kommer att försöka återgå till ett något mer normalt tillstånd. Detta tillsammans med att våra produkter i stor utsträckning är av såväl nödvändighets- som hållbarhetskaraktär gör oss, trots alla osäkerhetsfaktorer, försiktigt positiva till vår utveckling under andra halvåret, avslutar Gerteric Lindquist.

Nibe, Mkr Q2-2020 Konsensus Förändring mot konsensus Q2-2019 Förändring
Nettoomsättning 6 227 6 029 3,3% 6 093 2,2%
Rörelseresultat 682 659 3,5%
Rörelsemarginal 11,0% 10,8%
Resultat före skatt 648 596 8,7%
Nettoresultat 492 390 26,2% 448 9,8%
Resultat per aktie, kronor 0,95 0,89 6,7%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets