Nobinas dotterbolag Samtrans får fortsatt förtroende för testning av covid 19

Bussoperatören Nobinas dotterbolag får fortsatt förtroende för testning av covid 19.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
 Nyligen avslutades Folkhälsomyndighetens upphandling av nationell storskalig testning av covid-19 och det står nu klart att Infosolutions i samarbete med Samtrans Omsorgsresor och Apoteket får fortsatt förtroende. Avtalet sträcker sig fram till december 2021 med möjlighet till förlängning i fyra gånger tre månader. Det framgår av ett pressmeddelande.

Nobina utbildade när coronapandemin var ett faktum 90 Samtransförare i smittskydd för att hjälpa vården med transporter av covid-19-smittade personer. I samarbete med Försvarsutbildarna gjordes 10 000 transporter för att avlasta den ordinarie ambulanssjukvården.

I nästa skede togs initiativ till mobila teststationer i samarbete med Infosolutions och regionerna, för att snabbt få igång storskalig testning. Idag finns drygt 240 teststationer tillsammans med mobila provtagningsbilar i de flesta regionerna i Sverige, med en kapacitet för över 20 000 tester per dag.

I upphandlingen från Folkhälsomyndigheten ingår underleverantörer i samarbetet med Infosolutions där Samtrans sedan starten i våras ansvarar för bussar, personal, logistik och distribution av test-kit.