Nokia kommenterar kursrusningen

Finska Nokia har valt att kommentera den senaste tidens handelsaktivitet i aktien, som stigit nästan 30 procent på en vecka.
Nokia
Bolaget uppger sig inte känna till några materiella förändringar i egna verksamheten som inte har offentliggjorts som kan förklara den senaste tidens kursrusning, uppges det i ett pressmeddelande.

Nokias rusning beror på det nya fenomenet där småsparare via nätforum beslutar att gå ihop och börja köpa aktier i hårt blankade bolag. Detta sätter press på blankarna när kursen börjar röra sig uppåt och tvingar dem även att börja köpa tillbaka aktierna under en så kallad ”short squeeze”. Effekten blir den dubbla och priset trissas upp ännu mer vilket leder till storvinst för de initiala köparna.

Upplägget har varit mest uppmärksammat i USA hos bolag som Gamestop och AMC Entertainment.

Under onsdagskvällen lyfte Nokias depåbevis i USA med nära 40% och även Ericsson drogs med uppåt en del.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets