Nokia lyfter på storaffär

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsätter att klättra uppåt under måndagen i linje med omvärlden. Storaffär i telekomsektorn och en starkare dollar, bidrar till att höja mungiporna bland investerarna.

AFV Generalindex var klockan 13.45 upp med 1,5 procent till 291 medan OMXS30-index steg med 1,6 procent till 924. Omsättningen uppgick till 8,5 miljarder kronor.

Telekomleverantören Nokia stod i fokus sedan bolaget meddelat att man slår samman systemverksamheten med motsvarigheten hos Siemens. Det nybildade samriskbolaget kommer att ägas till hälften vardera. Kostnadsvinsterna med de nya bolaget beräknas till 1,5 miljarder euro per år fram till 2010.

“Det är bra med konsolidering men det är samtidigt väldigt svårt att slå samman två så här stora enheter”, sa en analytiker till Nyhetsbyrån Ticker. Affären bedöms dock som naturlig efter sammanslagningen av Alacatel och Lucent. Det nya bolaget kommer att bli det tredje största i sektorn efter ettan Ericsson och tvåan Alacatel/Lucent. Marknaden gladdes åt affären och hissade upp Nokias aktie 6,50 kronor till 152. Konkurrenten Ericsson ökade 30 öre till 22,80.

Kritiken mot TeliaSoneras ökade satsning i Spanien fortsätter. Investmentbanken Citigroup gillade inte alls affären med Xfera som man anser vara värdeförstörande. Även Handelsbanken har nyligen sänkt sin rating på operatören. Aktien sjönk med 10 öre till 39,60 kronor.

Gruvkoncernen Lundin Mining har förvärvat zink-, bly- och silverfyndigheten Toral i nordvästra Spanien. Detta långt framskridna prospekteringsprojekt har uppvisat historiskt signifikanta tillgångar. Aktien höjdes 11 kronor till 195,50. Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har kammat hem sin hittills största order avseende bälten värd över 4 miljarder kronor. Beställare är en ledande bilkoncern. Aktien steg 15 kronor till 409,50.

IT-konsulten WM-data kliver ur ägandet i Atea som däreter kommer att ha Ementor som enda ägare. WM-data frigör drygt en miljard kronor genom affären. Resultateffekten uppges vara obetydlig. Aktien steg 10 öre till 21,50 kronor. Gräsklipparbolaget Huskvarna gick emot strömmen efter en nedgång med 25 öre till 85,25 kronor. Veckans Affär rekommenderar sälj med motiveringen att bolaget har för stor exponering i USA.

Klädkedjan HM ökade 3,50 kronor till 263,50. På onsdag lämnar bolaget delårsrapport och marknaden räknar med en vinst på 3,7 miljarder kronor under det andra kvartalet. Investmentbanken JP Morgan har inlett bevakning med neutral rekommendation.

Läkemedelsjätten AstraZeneca gick fram 5 kronor till 418. Bolaget meddelade under morgonen att Crestor tillsammans Ezetimibe sänker kolesterolet mer än andra medel i en studie. Oljebolaget PA Resources premiärhandlades på O-listan efter flytten från NGM-listan. Bolaget hoppas få in fler institutionella placerare med den kvalitetsstämpel O-listan ger. Aktien adderade 40 öre till 36,10 kronor.

Branschkollegan West Siberian tillhörde vinnarna med en uppgång på 20 öre till 5,75 kronor. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet tittar bolaget på mycket större affärer än vad man gjort hittills. Aktien fick också stöd av HQ Bank som inlett bevakning av aktien med köpråd. Kosmetikabolaget Oriflame gillas av Dagens Industri som rekommenderar köp. Aktien sköt upp 8 kronor till 248. Skidanläggningsföretaget SkiStar, som lämnar delårsrapport i morgon, ökade 2,50 kronor till 96,50.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.