Nokia tappar på Samsungs avtal med Verizon

Nokia sjunker något på en i övrigt stigande börs efter beskedet att Samsung vunnit ett 5G-kontrakt med amerikanska operatörsjätten Verizon. Enligt uppgifter till Reuters ska Nokia ha tappat avtalet.
Nokia
Verizon är en av de viktigaste kunderna för just Nokia.

”Vi spelar en avgörande roll för att möjliggöra Verizons 3G- och 4G-nätverk och vi fortsätter att arbeta med dem för att påskynda innovation inom 5G. De är fortfarande en av de tre största globala kunderna”, säger en talesperson för Nokia till Reuters.

Större operatörer som Verizon använder normalt sett flera leverantörer för att bygga olika delar av nätverket.

Samsung Electronics avtal om att leverera 5G-utrustning till Verizon är värt 6,6 miljarder dollar, motsvarande cirka 58 miljarder kronor.

Den sydkoreanska jätten levererar även 5G-lösningar till AT&T, Sprint och US Cellular. Under 2019 hade Samsung en global marknadsandel inom telekomutrustning på låga 3 procent. Företaget placerar sig därmed efter jättar som Huawei, Nokia, Ericsson, ZTE och Cisco.

Enligt analytiker som Reuters talat med gynnas utsikterna för Samsungs globala verksamhet inom nätverksutrustning av att USA gått hårt åt kinesiska Huawei.

Liberums analytiker Janardan Menon menar att förlusten av kontraktet kan påverka Nokias förmåga att investera i teknologi i samma takt som sina konkurrenter. Samtidigt kan Ericsson ha ökat sina andelar hos Verizon, bedömer Liberum.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets