Nordea inblandade i misstänkt penningtvätt

Misstänkta transaktioner på 700 miljoner euro, över sju miljarder kronor, ska ha slussats genom Nordeas konton, bland annat till ett företag vars verksamhet och transaktioner kopplas till Rysslands president Vladimir Putins innersta krets. Det visar en ny datal��cka som har lämnats ut av internationella journalistorganisationen OCCRP.
En del av pengarna har kommit från skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna, Panama och Belize och har använts för att köpa varor och tjänster från finska och nordiska företag. Nordea har även haft hundratals skalbolag, företag utan kapital eller aktivitet, som kunder. Att utreda vem som står bakom bolagen är nästintill omöjligt, rapporterar Yle, samtidigt som bankerna enligt lag är skyldiga att identifiera sina kunder.
Bland Nordeas kunder finns ökända bulvaner och personer som är skyldiga till penningtvätt eller misstänkta för andra brott, rapporterar Yle.
Ett exempel är en hemmafru från Filippinerna som har kopplats ihop till olaglig vapenhandel. Hon företräder över 400 företag.
Danska polisen håller just nu på att undersöka Nordeas verksamhet. I november meddelande landets åklagarmyndighet att Nordea utreds för att ha brutit mot lagen om förhindrande av penningtvätt. Enligt åklagarmyndigheten har det slussats pengar genom drygt 300 tvivelaktiga konton.
Nordeas vd Casper von Koskull väntas kommentera uppgifterna på måndagskvällen i en intervju med Yle. Bankens pressavdelning har än så länge kommenterat avslöjandet med följande kommentar:
”Bankerna kan tidigare ha undervärderat svårigheterna med att stoppa penningtvätt. Det är viktigt att vara ödmjuk inför en sådan här komplicerad fråga. Vi är nu i en annan situation än för några år sedan. Det jobbar över 1 500 personer med att förhindra ekonomiska brott”, konstaterar Nordea i sitt utlåtande.
Av läckan framgår inte i vad mån Nordea eventuellt har rapporterat misstänkta transaktioner till myndigheterna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.