Nordea om tillväxtsiffrorna: Bekymmersamt för Riksbanken

BNP utvecklades oväntat starkt under det första kvartalet, men sammansättningen i tillväxten ser sämre ut ur ett Riksbanksperspektiv. Det säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.
Nordea Torbjörn Isaksson

”BNP var bättre än väntat, men sammansättningen är ogynnsam ur ett Riksbanksperspektiv. Det som överraskar på uppsidan är exporten av tjänster, där det är en bred uppgång. Det kan dock tänkas att den påverkas av återhämtningen för Ericsson”, säger han.

Han tillägger att exporten av varor samtidigt var svag och att alla indikatorer för exporten pekar mot en försvagning framöver.

”Vi tror exporten kommer tappa fart och att detta var mer en mer tillfällig uppgång”, säger Torbjörn Isaksson.

BNP steg 0,6 procent under det första kvartalet, jämfört med föregående kvartal, där nettoexporten gav ett bidrag på 0,7 procentenheter och därmed stod för hela tillväxten. Enligt Infront Datas prognosenkät väntades BNP ha stigit med 0,2 procent jämfört med föregående kvartal.

Torbjörn Isaksson säger att sammansättningen var generellt ogynnsam för Riksbanken, där exempelvis privatkonsumtionen sjönk och även investeringarna minskade, med vikande bostadsinvesteringar som sänke.

”Det är framför allt privatkonsumtion som går svagt. Det finns visserligen en del tillfälliga effekter i och med att påsken låg sent i år. Men även med det beaktat är trenden för privatkonsumtionen svag och även investeringarna går trögt. Kärnan i det som Riksbankens penningpolitik siktar på går därmed svagt. De träffar helt enkelt inte sin måltavla, vilket är bekymmersamt för dem”, säger han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.