Nordea: Riksbanken är för pessimistisk

Den svenska ekonomin är mycket mer motståndskraftig än vad Riksbanken har förväntat sig och inflationen kommer att stiga under de kommande månaderna. Men trots detta är Riksbanken i krisläge, skriver Nordeas Torbjörn Isaksson i en kommentar.
Riksbanken
Foto: Hasse Holmberg / TT

Riksbanken behöll som väntat reporäntan på 0% samtidigt som man fortsätter med en platt räntebana. Ramen för värdepappersköp lämnas också oförändrad på 700 miljarder kronor. Riksbanken poängterade samtidigt att penningpolitiken vara fortsatt expansiv en lång tid framöver. Som väntat reviderades samtidigt inflationsprognosen för första halvåret 2021 upp, även om Riksbanken ser uppgången som tillfällig.

”Riksbanken är uppenbarligen mindre pessimistisk än i november, men fortfarande för pessimistisk angående ekonomin”, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Nordea anser att den svenska ekonomin är betydligt mer motståndskraftig än vad Riksbanken har trott och att inflationen kommer att stiga under de kommande månaderna. Trots detta är Riksbanken fortsatt i krisläge, skriver Isaksson, och en tillstramning tycks långt borta.

Innan en räntehöjning kan komma på tal kommer inflationen behöva vara i linje med eller över inflationsmålet tunder lång tid samtidigt som det syns tecken på en överhettat ekonomi. Istället är en räntesänkning mer trolig och då efter första halvåret 2021. Nordea tror dock på en oförändrad ränta under både 2021 och 2022.