”Nordea tar hand om Swedbank”

Stämningen bland Golvets vänner är extremt dyster. Ingen ser riktigt vad som skulle kunna få kurserna att vända upp. Det skulle möjligen vara att den svaga kronan lockar fram utländska investerare.

– Vi lever på hoppet att utlänningarna ska gå i täten. Håll utkik efter stigande omsättning, som det är nu har vi knappast styrfart, säger en wallenbergare med rårörda lingon. Det positiva är att när det väl vänder lär det gå undan, då är det bara att tanka index och lite cykliskt som Boliden, SSAB och Volvo.

Men det är förstås osäkert vart kronan är på väg också.

– Jag har hört från tre håll att det är tre stora amerikanska aktörer som trycker ner kronan. De vill shorta Baltikum och då är Sverige det närmaste de kommer, säger en räkmacka på Cadier-baren.

– Det stora orosmolnet nu är vad som händer med börsen när kronan så småningom förstärks. Vi har ju outperformat USA som vi brukar följa slaviskt och risken är stor att det blir en körare neråt igen när det händer, säger en silvertinning.

I USA har privatinvesterarna kastat in handduken och det har varit mycket stora utflöden ur fonder, vilket har bidragit till att pressa kurserna i New York. Men hoppet är som alltid det sista som lämnar människan.

– Man talar om att ta bort “mark-to-market”-värderingen av de amerikanska bankernas tillgångar och låta dem börja andas. Det skulle kunna lyfta bankerna minst 100 procent! säger silvertinningen.

Apropå banker så är förstås Swedbank veckans stora snackis. Redan före jul spådde Golvets vänner en andra nyemission i banken, men det viftas bort av en direktörsstol med utsikt över Kungsträdgården.

– Nej, det går inte. Det finns ingen ägare som har pengar. Det blir staten som får reda ut det här. I det läget är det möjligt att staten tvingar Nordea att ta hand om Swedbank på förmånliga villkor, så att det inte hamnar direkt i statens knä, säger direktörsstolen.

Och vid handlarborden pågår det en intensiv vadslagning om hur länge ordföranden Carl Eric Stålberg blir kvar på posten.

– Han måste bort. Det man undrar är väl snarare när han försvinner och vem som tar över. Anders Sundström är väl inte klockren, med tanke på hur Folksam går, fast han är väl det naturliga valet, säger en tung institutionell förvaltare.

Och fler ordförandebyten är på tapeten. I SCA släpper Sverker Martin-Löf klubban nästa år då han tar över motsvarande post i Industrivärden.

– Det blir troligen Leif Johansson som blir ordförande. Den stora frågan är snarare om Jan Johansson sitter kvar på vd-stolen över ordförandeskiftet eller inte, säger ett stambord på Sturehof.

– SCA har visserligen börsens förmodligen sämsta ledning, men hur dålig den än är så motiverar inte det en kurs som är halva egna kapitalet. SCA är ju till hälften ocykliskt med blöjor och toapapper och värdena i skogen är enorma. En bättre värdeaktie är svår att hitta.

Och det finns faktiskt mer köpvärt där ute. Nordnet till exempel, enligt en stekare.

– Fast man undrar litet vad Öhmans ska göra med bolaget. De är riktigt pressade med mycket affärer i Ryssland och sina kopplingar till Lundin-sfären. Kanske kan de släppa Nordnet? tänker stekaren högt.

På tal om familjen Lundin så genomlever de en mardröm i verkliga livet. Det forna olje- och råvaruimperiet på Stockholmsbörsen har i princip rasat samman.

– De har varit riktigt pressade. De hade ett krismöte i november och gick igenom vilka bolag som skulle behöva pengar och hur mycket. Räddningen blev att Tanganyika-affären gick igenom före jul. De säger att de gladeligen skulle ha accepterat budet på halva nivån, säger en löjromstoast.

Nu blir det nog nyemission i Lundin Petroleum, men inte så stor som marknaden har fruktat och familjen klarar att ställa upp, enligt löjromstoasten.

Och kanske går det att snacka upp kursen. Det funkade för gruvbolaget Lundin Mining, när ordföranden Lukas L. sade att aktiekursen var helt tokig. Låter som ett prisvärt alternativ till stödköp, tycker Golvet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.