Norge låter räntan ligga

Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen. Folioräntan ligger därmed kvar på 1,50 procent.

Enligt TDN Direkts enkät bland åtta ekonomer räknade samtliga med att Norges Bank skulle lämna styrräntan oförändrad på 1,50 procent.

Styrräntan justerades senast den 19 september 2019, då den höjdes med 25 punkter, till 1,50 procent.

Centralbankschef Öystein Olsen konstaterar att som banken nu värderar utsikter och riskbild kommer styrräntan mest sannolikt att ligga kvar på dagens nivå den närmaste tiden.

Ny information visar att uppgången i norsk ekonomi fortsätter ungefär som banken antog i september och den underliggande prisökningstakten har varit den förväntade. Osäkerheten kvarstår om utvecklingen internationellt, samtidigt kan den svaga kronan ge högre inflation framöver.

“Som vi nu värderar utsikterna och riskbilden kommer styrräntan mest sannolikt att vara kvar på dagens nivå den närmaste tiden”, säger han.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här