Northmill får banktillstånd

Finansinspektionen godkände på onsdagen Northmills ansökan om banktillstånd, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Northmill har i dag kreditverksamhet i Sverige, Finland och Polen men siktar på att över tid lansera sina produkter bredare i Europa.

Northmill har vuxit organiskt med produkter som Rebilla Reduce (lanserad 2019), vars syfte är att sänka räntan på människors befintliga krediter. Nu siktar fintech-bolaget på att skapa ”framtidens tech-bank” och avser att längre fram lansera nya produkter i flera europeiska länder utöver Sverige, Finland och Polen, framgår av ett pressmeddelande.

Sparkonton, kort och betaltjänster adderas till det existerande produktutbudet inom kort, heter det.

”Det här (banktillståndet reds anm) är en naturlig del av Northmills fortsatta resa och ytterligare ett viktigt steg i vår strävan att genom teknik och innovation förenkla vardagsekonomin för konsumenter”, säger Margareta Lindahl, styrelseordförande.

Brödraparen Özkan Ego och Hikmet Ego samt Sargon Kurt och George Kurt, har sedan 2006 utvecklat Northmills verksamhet inom kredittjänster och försäkringar, men har på senare tid breddat satsningen mot digital bank.

I andra kvartalet i år omsatte verksamheten 225 miljoner kronor, med en vinst före skatt på 69,3 miljoner kronor. Omsättningen för helåret 2018 landade på 436 miljoner kronor och det justerade resultatet före skatt var 152 miljoner.

Northmill ansökte om banktillstånd i slutet av 2017. Godkännandet innebär ”ett stort ansvar”, säger ordföranden vidare.

”Det är särskilt intressant ur ett internationellt perspektiv att svenska tech-banker är en del i att driva förändringen i en bransch som nu genomgår ett snabbt teknikskifte”, säger Margareta Lindahl.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.