Nu faller domen i Falcon Funds-målet

Över 20 000 premiepensionssparare har drabbats i härvan kring Falcon Funds, enligt åtalet. De huvudmisstänkta riskerar långa fängelsestraff och mångmiljonskadestånd. I dag faller domen.
Rättegångsteckning från Falcon Funds-härvan.
Rättegångsteckning från Falcon Funds-härvan. Foto: Petra Frid/TT

Över 20 000 premiepensionssparare har drabbats i härvan kring Falcon Funds, enligt åtalet. De huvudmisstänkta riskerar långa fängelsestraff och mångmiljonskadestånd. I dag faller domen.

I sin slutplädering kallade kammaråklagare Jerker Asplund det för “ett synnerligen välplanerat och systematiskt angrepp på det svenska pensionssystemet”.

– Aldrig tidigare i svensk dokumenterad rättshistoria har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid, sade Jerker Asplund i rätten.

Dåliga affärer

De två som pekas ut som hjärnorna bakom upplägget, en 63-årig amerikan och en 42-årig svensk, levde exklusiva liv som möjliggjordes genom brotten, enligt Ekobrottsmyndigheten. En bostadsrätt värd 40 miljoner kronor, en lägenhet i London, samt exklusiva bilar och klockor har bland annat kopplats till de åtalade.

De två huvudpersonerna misstänks ha samverkat med en 59-årig svensk kapitalförvaltare för att köpa in dåliga värdepapper till fonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepensionssystemet.

Affärerna, som skedde under 2012–2013, gjorde att pensionsspararna gick miste om minst 230 miljoner kronor, enligt åklagaren.

För att möjliggöra affärerna flyttades också pensionsmedel på två miljarder kronor från en annan pensionsfond genom ändring av pensionssparares fondval.

Riskerar fängelse

De tre huvudmisstänkta bör, enligt åklagaren, dömas till maxstraff för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott. Maxstraffet är åtta års fängelse, vilket i det här fallet har omvandlats till sju år och nio månader eftersom åklagaren också yrkar på näringsförbud för alla tre, samt utvisning för amerikanen.

Åklagaren har också yrkat på att 63-åringen och 42-åringen solidariskt ska bli skadeståndsskyldiga för de pengar pensionsspararna har gått miste om.

En fjärde åtalad, närstående till kapitalförvaltaren, riskerar två och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott för att ha befattat sig med en misstänkt muta till kapitalförvaltaren.

I januari föll domen i pensionsmålet som rörde fondbolaget Allra. Alla fyra åtalade friades från samtliga misstankar. Domen har överklagats till hovrätten av åklagaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.