Nu höjer Fed räntan
Det kan tyckas lite med 0,25 procentenheter. Men jämfört med den tidigare räntan innebär det en höjning på 50 procent.
Ändringen träder i kraft idag den 19 februari.
Fed betonar att höjningen inte signalerar en förändring av tidigare ekonomiska utsikter utan Fed upprepar att Fed Funds kommer att troligen att förbli låg under en “utdragen period”.
Fed vill med höjningen uppmuntra finansiella institutioner att låna pengar på penningmarknaderna istället för att luta sig mot Fed.
Diskontoräntan är räntan för Feds lån till banker för kortsiktiga likviditetsbehov.
Fedchefen Ben Bernanke flaggade för att denna åtgärd var på väg i det anförande som han skulle ha hållit inför ett kongressutskott den 10 februari. Utfrågningen ställdes in på grund av det svåra snöovädret, men anförandet publicerades i vanlig ordning.
Finansmarknaderna reagerade ändå relativt skarpt på åtgärden, som annonserades klockan 22.30 på torsdagskvällen – efter New Yorkbörsens stängning. Dollarn stärktes påtagligt mot andra valutor, och samtidigt pressades råvarupriser överlag nedåt. Amerikanska marknadsräntor steg, i synnerhet i kortare löptider och börserna i Asien reagerade negativt, liksom terminshandeln inför New Yorkbörsens öppning i eftermiddag.
RDQ Economics konstaterar att Fed med denna åtgärd “normaliserar” ränteskillnaden mellan Fed funds (styrräntan) och depositräntan (nödlåneräntan). De tycker att Ben Bernanke hade krattat väl för att åtgärden skulle komma inom kort, men de hade själv räknat med att åtgärden skulle vidtas i samband med Fomc-mötet i mars.
“Men Fed kan ha valt att göra denna justering utanför ett reguljärt Fomc-möte för att tydliggöra att det handlar om en teknisk justering, som inte är policyrelaterad”, skriver John Ryding och Conrad DeQuadros i ett kundbrev.
De konstaterar samtidigt att i stort sett alla särskilda låneprogrammen nu har dragits ned eftersom tidsperioderna för dessa har löpt ut. Till skillnad från dessa program kräver normaliseringen av depositräntan ett aktivt beslut, eftersom det inte fanns något förutbestämd tidsgräns för hur länge skillnaden mellan Fed funds och depositräntan skulle vara mindre än normalt.
På onsdagen hade Fed lånat ut 14,2 miljarder dollar via diskontofönstret, vilket motsvarar cirka 0,6 procent av Feds balansräkning. Enligt RDQ Economics ger det stöd till Feds bedömning om att åtgärden inte borde innebära någon åtstramning av de finansiella förhållandena.
Men marknadens initiala reaktion tyder på att aktörerna är långt ifrån övertygade om att detta inte ska ses som åtminstone en förberedelse för penningpolitiska åtstramningar.
– Fed rör sig tillbaka mot normalt läge, och ett normalt läge är inte att sikta på en exceptionellt låg Fed fundsränta på 0,0-0,25 procent. Idag höjde de diskontoräntan, och inte i morgon eller dagen därpå – men snart, kommer de att lyfta Fed fundsmålet också, sade Chris Rupkey, chefekonom vid Bank of Tokyo Mitsubishi i New York, till Bloomberg News.
Under natten till fredagen tonade dock James Bullard, Fedchef i St Louis, ned sannolikheten för att styrräntan ska höjas inom någon nära framtid.
– Tanken som råder på marknaden om att det är hög sannolikhet för att vi kommer att höja räntan senare i år är överdriven, sade han som svar på en publikfråga efter ett anförande i Memphis.
“Det finns en liten sannolikhet”, men “det finns också viss sannolikhet, kanske större, att detta kommer att förlängas inpå 2011”, fortsatte James Bullard, och påpekade att han står bakom Feds budskap om exceptionellt låga räntor under en “utdragen period.
Budskapen från James Bullard hjälpte till att dämpa uppgången i USA-räntorna något och fick dollarn att ge tillbaka något av den tidigare förstärkningen.
Ytterligare en rad Fedledamöter talade på torsdagskvällen och upprepade budskapet om att höjningen av diskontoräntan inte representerar någon förändring i Feds utsikter för penningpolitiken, och att det inte borde leda till stramare finansiella förhållanden.
– Med dessa förändringar räknar vi med att banker kommer använda privata källor för finansiering och bara använda (Diskontofönstret) som en backup-resurs, sade Fedguvernören Elizabeth Duke.
Hon sade vidare att hon inte tror att Fed kommer att börja sälja av tillgångar från balansräkningen “innan ekonomin är mycket starkare”, och väl då kommer det troligen endast att ske “gradvis”.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.