Ny favorit i spelbranschen

Spelbolagens framgångar fortsätter och vinsterna väntas öka, trots lågkonjunkturen. Nu ändrar vi uppfattning och byter Betsson mot Unibet. Köp

I nummer 5 av Affärsvärlden rekommenderade vi köp av spelbolaget Betsson. Nettokassa, hög direktavkastning och lågt värderad tillväxt var de tre parametrar som lockade till köp med riktkursen 90 kronor. Sedan kom bolaget med en stark delårsrapport för det fjärde kvartalet. Analytikerna har i snitt dragit upp vinstprognoserna med 10 procent för 2009 och aktien är upp med 40 procent.

Även Affärsvärlden justerar upp vinstestimaten till 8,00 kronor per aktie. Men eftersom aktien med den starka rapporten pulveriserade vår målkurs och nu har nått 105 kronor, väljer vi att sänka vår rekommendation till “vänta”.

Men vi vill inte vara utan exponering mot sektorn.

Vi är övertygade om att spelbolagen har kommit för att stanna. I bland annat Sverige, Norge och Turkiet gör statsmakterna sitt bästa för att behålla spelmonopolen i statens ägo, eftersom spel ger bra skatteintäkter. EU, däremot, är för den fria konkurrensen och står därmed på spelbolagens sida.

Svenska myndigheter gör säkert sitt bästa för att förhala liberaliseringen. Men till slut blir det precis som när EU drev igenom öppnandet av telekommarknaden i mitten av 1990-talet. Staterna kämpade emot, men till sist föll monopolen och licenser delades ut. Om staten är smart tar den dessutom betalt för licenserna, precis som inom mobiltelefonområdet.

De svenska spelbolagen gör nu sitt bästa för att expandera verksamheterna utanför Sverige. Den stora tillväxten för Unibet ligger i dag i Benelux, Grekland, Portugal, Spanien och forna östastatsländer som Lettland.

Men Unibet expanderar inte enbart geografiskt. Bolaget satsar nu starkt på sport och arbetar hårt med att bygga upp spel kring direktsända tevesändningar. Det gäller bland annat tennis där de stora tevebolagen bara visar de sista matcherna i turneringarna. Unibet har, tillsammans med fem andra spelbolag, köpt rättigheterna till alla matcher i turneringen som sedan visas på bolagets hemsida. “Live betting” har förvisso något sämre marginal än andra spelformer, men tillväxten är i dag över 200 procent. Spelformen representerar nu en fjärdedel av totalt spelöverskott för tillväxtmotorn sport, som i sin tur växer med 55 procent.

Inte ens spel kommer undan finanskrisen. Spelandet drabbas när de disponibla inkomsterna sjunker. Vi ser det ändå som en stark tillväxtbransch. Nästa år är det bland annat VM i fotboll som förväntas dra upp aktiviteten.

Vid en jämförelse av siffrorna för Betsson och Unibet är det egentligen två saker som skiljer: nettoskuld och värdering. Tillväxtförväntningarna är ungefär desamma. Men eftersom Betsson är skuldfritt medan Unibet har ett obligationslån på 750 miljoner kronor är Unibet lägre värderat.

Unibets ledning räknar med en genomsnittlig tillväxt på 27 procent de kommande två åren med bibehållen lönsamhet. Analytikerkollektivet är hälften så optimistiska, vilket är i linje med de internationella tillväxtförväntningarna på branschen. Det finns således en betydande uppsida om bolaget fortsätter att leverera enligt plan, men även en hyfsad potential vid något lägre takt. Därtill tror vi att oron över nettoskulden lär avta då Unibet fortsätter med aggressiva återköp av obligationslånet med stöd av sitt starka kassaflöde. Vi uppskattar att nettoskulden i dagsläget är cirka 150 miljoner kronor.

Unibet handlas till p/e 10 och Betsson till p/e 12. Vi tror att denna skillnad fortsätter minska, så denna gång sätter vi våra slantar på Unibet. Aktien handlas till 164 kronor och vår riktkurs är 200 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.