Oncopeptides vd: Felaktigheter i analysen

Forskningsbolaget Oncopeptides uppger att det dokument som har florerat på forum och i sociala medier felaktigt påvisar hur melflufens verkningsmekanism fungerar.

”Det är vad vi ämnar att korrigera”, sade Oncopeptides vd Jakob Lindberg apropå varför bolaget anordnade en telefonkonferens på måndagsförmiddagen.

Melflufen bryts enligt Oncopeptides vd Jakob Lindberg inte ned i blodplasma enligt bolagets studier. I stället tas det efter injektionen snabbt upp av alla kroppens celler genom kroppens minsta blodkärl, kapillärerna. Nedbrytningen av melflufen till melfalan sker inne i cellerna av aminopeptidas.

Slutligen sprider sig melfalanet från cellerna till blodplasma, enligt lagen om spridning eftersom inget melfalan bildas i blodplasma. Detta är enligt Jakob Lindberg en mycket långsammare process än melflufens upptag av cellerna.

Oncopeptides inledde måndagens handel ned nästan 4 procent. Vid lunchtid hade aktien dock återhämtat en större del av nedgången och är gentemot fredagens stängning nu ned knappt 1 procent, klart bättre än index som i Stockholm är ned cirka 2 procent.

Oncopeptides backade med nästan 3 procent på torsdagen och ytterligare med drygt 4 procent under fredagen. Enligt uppgifter på sociala medier har en amerikansk hedgefond nyligen kommit ut med en mycket negativ analys om bolaget.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.