Öppning kring nollan väntas på börsen

Stockholmsbörsen stod på onsdagsmorgonen inför en öppning på eller strax under nollstrecket, sedan en rad uppmuntrande nyheter föregående dag lyft indexen i både Europa och USA. Handeln i Asien fortsatte i samma spår på onsdagen, med undantag av Kina, som backade något.
Öppning kring nollan väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Tecken på att ett begränsat handelsavtal mellan USA och Kina närmar sig, uppgifter om att den månadslånga strejken vid GM:s bilfabriker snart ska vara över, samt rykten om att ett brexitavtal trots allt kan vara på gång bidrog till det positiva börshumöret.

”Den information som har sipprat ut låter alltjämt hoppfull och tyder på att Storbritannien har gått med på ytterligare eftergifter för att nå en uppgörelse, som i bästa fall kan godkännas av EU redan i samband med det kommande EU-toppmötet i Helsingfors på torsdag-fredag”, skriver SEB om brexitdiskussionerna i ett morgonbrev.

Därtill kom överlag starka rapporter från amerikanska banker och storbolag, vilket spädde på optimismen.

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX 0,2 procent ned medan franska CAC 40-terminen var oförändrad. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång om 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

De amerikanska börserna steg på tisdagen 0,9-1,2 procent med hälsovårdbolag som draglok. Uppåt var det även för flera rapporterande banker, bland annat för JP Morgan som steg 3,0 procent.

I onsdagens asiatiska handel avancerade flertalet börser, med Japan i topp. Mot strömmen gick Fastlandskina, där mindre nedgångar noterades. Hongkongs ledare Carrie Lam buades ut av parlamentet och kunde inte hålla sitt årliga tal, vilket inte hindrade den lokala börsen från att stiga.

På svensk hemmaplan var nyhetsflödet begränsat inför den riktiga starten på rapportsäsongen.

Mode- och skoföretaget Venue Retail Group vände till vinst och redovisar ett resultat efter skatt på 1,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Den jämförbara försäljningen var något upp.

Friskvårdsbolaget Actic kommer i det tredje kvartalet göra en icke kassaflödespåverkande nedskrivning av goodwill och immateriella tillgångar om totalt cirka 280 miljoner kronor.

Solenergibolaget Soltechs samriskbolag i Kina, ASRE, har tagit en stororder som ger intäkter om 218 miljoner kronor över 20 år.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken höjt H&M till behåll (sälj) med ny riktkurs 210 kronor (135). Pareto Securities höjer riktkursen för Stillfront till 337 kronor från 291 kronor. Vidare sänker Kepler Cheuvreux Klövern och JM till behåll (köp) och Atrium Ljungberg till minska (behåll).

På makroagendan märks KPI och PPI från Storbritannien klockan 10.30 samt detaljhandelsdata från USA klockan 14.30. Feds Beige Book släpps klockan 20.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets