Öppning runt nollstrecket väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen omkring oförändrat. I USA steg börserna på måndagskvällen efter svensk stängning för andra dagen i rad, och i Asien har de kinesiska börserna skakat av sig en initial nedgång och indexen står nu överlag högre.

Omkring klockan 8.30 var terminerna för DAX i Frankfurt omkring oförändrat och CAC40 i Paris ner 0,1 procent. Förhandeln hos IG indikerade samtidigt en öppning omkring oförändrade nivåer för Stockholms OMXS30-index.

Den kinesiska centralbanken gjorde på tisdagen debut med den nya referensräntan, som presenterades under helgen, för banklån som innebär att långivare ska ställa ut nya lån till 4,25 procent mot tidigare 4,31 procent.

På valutamarknaden handlas dollarn stabilt mot yenen medan dollarn stärkts mot både euro och kronan.

Bland morgonens rapporter redovisade omsorgsbolaget Ambea ett rörelseresultat på 118 miljoner kronor (114) för det andra kvartalet 2019. Nettoomsättningen uppgick till 2.877 miljoner kronor (1.518).

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Humana till köp från behåll. Riktkursen sänks dock till 57 från 62 kronor. I måndagens nummer av Dagens Industri skriver också tidningens analytiker Ulf Peterson att den kurspressade välfärdssektorn kan stå inför en vändning. På måndagen stängde aktien på 67:10 kronor.

I rapportskörden fanns även New Wave vars rörelseresultat landade på 120 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019 (137). Bolaget kommer ha en fortsatt försäljningstillväxt i fokus, men bolaget förväntar sig att successivt höja rörelsemarginalen under de kommande åren, skriver vd Torsten Jansson i delårsrapporten.

Efter gårdagens svaga rapport som fick Catena Medias aktie att falla 16,6 procent till 43:40 har Nordea Markets, ABG Sundal Collier, Kepler Cheuvreux sänkt sina riktkurser till mellan 80 och 95 kronor från tidigare 100 till 105 kronor. De tre analyshusen behåller dock sina köprekommendationer, medan Pareto tar det ett steg längre och sänker sin rekommendation till behåll (köp).

“Vi stannar på sidlinjen tills vi ser att tillväxten ökar igen”, skriver Pareto i sin analys.

I det övriga nyhetsflödet har Astra Zeneca meddelat positiva resultat från fas 3-studien Dapa-HF med Farxiga (dapagliflozin).

Installationsbolaget Bravida har fått i uppdrag av danska Vejdirektoratet att utföra en helhetsleverans av samtliga tekniska installationer i en ny fakultetsbyggnad för hälsovetenskap som uppförs vid det nya universitetssjukhuset i Odense. Uppdraget har ett ordervärde om 296 miljoner danska kronor.

Stenocare, som är verksamt inom medicinsk cannabis, har fått ny information om sin kanadensiska partner och leverantör Canntrust som ifrågasätter giltigheten av deklarationerna om bekämpningsfria produkter till Stenocare.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.